Интегрисање екосистема Србије у ЕУ

Заштићена природна добра чине око шест одсто територије Србије, а да би Србија постала чланица ЕУ потребно је да их буде дупло више, рекао је министар Дулић.

Пројекат "Јачања административних капацитета заштићених подручја у Србији (НАТУРА 2000)" чији је циљ заштита и очување природних добара земље и интегрисање екосистема Србије у европску мрежу заштићених подручја представљен је у Привредној комори Србије.

Министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић рекао је да у нашој земљи постоји шест до седам одсто заштићених природних добара, а да би Србија постала чланица ЕУ потребно је да их буде дупло више.

"Тренутно се у Војводини, али и другим деловима Србије истражују природна добра како би се утврдило да ли нека од њих могу да добију статус заштићеног", рекао је Дулић.

Према његовим речима, циљ тог пројекта, који са милион евра финансира ЕУ, јесте да се побољша заштита и очувају природна добра Србије.

"Циљ је да до краја мандата ове владе ту обавезу испунимо, а то подразумева измену просторног плана Србије, који се очекује током маја или јуна", рекао је Дулић.

Министар је указао да су многа природна добра у Србији нарушена због дивље градње и загађења и да ће она тешко моћи да задрже тај статус, уколико се не уложи новац у њихово преуређење.

Шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер оценио је да је веома важно промовисати заштиту животне средине и очување биодиверзитета и позитивним оценио настојања Србије да прописе у тој области усклади са законодавством ЕУ.

Дежер је рекао да ће пројекат трајати две године, а да ће се за то време наставити са усклађивањем законодавства у области екологије, затим ће се радити на подизању јавне свести о очувању околине, одржавати семинари, тренинзи...

Према његовим речима, биће припремљени и пилот планови управљања за нека подручја.

Амбасадор Аустрије у Србији Клеменс Која рекао је да су кључни циљеви пројекта да се заштити станиште и биодиврезитет, као и да се организује обука домаћих стручњака и допринесе јачању јавне свести.

Пројекат се спроводи у сарадњи са Министарством животне средине и просторног планирања Србије, Агенцијом за животну средину Аустрије и грчком организацијом - Европски центар за јавно право.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи