Дувански дим на удару закона

У Србији од болести које изазива дуван годишње умре 16 хиљада људи. Усвајање Предлога закона о заштити становништва од изложености дуванском диму биће значајан корак напред у унапређењу и очувању здравља грађана, рекао је министар Милосављевић.

Примена закона о забрани пушења, у многим земљама већ је утицала на смањење броја оболелих од канцера, кардиоваскуларних и других болести. У Србији, где од болести које изазива дуван годишње умре 16 хиљада људи, закон се коначно ове недеље нашао пред посланицима, мада је на снагу требало да ступи још 1. јануара.

У Финској је за две трећине смањен број пушача, и исто толико смањен број умрлих од срчаног и можданог удара и рака плућа. У Америци је, на пример, за четвртину смањен број срчаних удара.

Србија, чији су становници по потрошњи млека и меса међу последњима у Европи, по броју пушача је на врху европске и светске лествице, као и по броју болести које су последица пушења. Са 28.000 можданих удара годишње, на првом смо месту у Европи.

"Приметили смо да сваки четврти пацијент који оперише срце је млађи од 50 година. Чак 20 до 30 одсто болесника који оперишу периферне крвне судове због гангрене, немогућности хода такође су млађи од 50 година, а расте број оних који добијају шлог пре 50. године", рекао је др Предраг Попов из Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње".

Попов каже да је упадљиво и веома препознатљиво да су сви мање-више пушачи. Чак 97 посто њих су пушачи.

Србија предњачи и по броју оболелих од канцера. Чак 98 одсто оболелих од рака плућа су пушачи.

"За 5.400 оболелих само за рак плућа дали смо преко 150 милиона евра, шта смо добили ништа. Да смо урадили превентиву као Финци и ми би имали одличне резултате", сматра др Петар Боровић из Института за јавно здравље Србије.

Осим дувана данас цигарете садрже још око 600 састојака који повећавају зависност.

"Кад наркоман убризга хероин за 20 секунди хероин улази и направи хаос у мозгу, код никотина за седам секунди, кад се убаци амонијак улази за две до три секунде", рекао је др Петар Боровић из Института за јавно здравље Србије.

У току дана у Србији се попуши 70 милиона цигарета за које се потроши више од 3 милиона евра. Од тога сваки четврти динар иде држави. Колико кошта лечење болести изазваних пушењем код нас није израчунато, али подаци других земаља показују да је то неколико пута више него што је приход од пореза на дуван.

"Надам се да ће сви грађани поздравити тренутак у коме ћемо бити у стању да контролу дувана доведемо до мере да дуванског дима уопште нема. Али ја немам намеру да будем Дон Кихот који се сам бори против дуванског дима, напротив то је посао читаве заједнице", рекао је министар здравља Томица Милосављевић.

Усвајање Предлога закона о заштити становништва од изложености дуванском диму биће значајан корак напред у унапређењу и очувању здравља грађана, рекао је Милосављевић.

Чак половина непушача свакодневно удише дувански дим на радном месту.

"Нови закон ће подразумевати озбиљније кампање које ће свакодневно означити контролу забране дуванског дима на просторима тамо где није дозвољено", каже Саша Перишић из Министарства за рад и социјалну политику.

Казне за непоштовање закона, за појединце су од 5.000 до 25.000 динара, а за предузећа до милион динара.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи