Закон за ефикасно студирање

Предлог измена и допуна закона о високом образовању требало би у мају да уђе у скупштинску процедуру. Циљ је да студенти буду центар образовног процеса, да се унапреди међународна размена студената и професора, повећа ефикасност студирања и број факултетски образованих младих људи.

Радна група министарстава просвете припремила је Предлог измена и допуна закона о високом образовању, који би у мају требало да уђе у скупштинску процедуру како би будући бруцоши могли да студирају по тим условима.

Циљ је да студенти буду центар образовног процеса, да се повећа међународна размена студената и професора, ефикасност студирања и број факултетски образованих младих људи.

Представници државних и приватних универзитета сматрају да је закон из 2005. године унео новине и раздрмао академску заједницу, али да сада треба заменити оно што је било недовољно разјашњено и неприменљиво у пракси.

Студенти тачно треба да знају по којим условима ће учити. Предложено је, на пример, да се година уписује са 48 бодова, враћа се статус ванредног студента, што је урађено и у европским земљама, а старим студентима продужавају се рокови за завршетак студија.

Магистратуру треба завршити до 2014. године, док се докторске студије не орочавају.

"Оно на чему би ја инсистирао да факултети много више ангажују младе сараднике и асистенте, а не да воде рачуна о томе како ће се бирати професор емеритус и на које време", рекао је ректор Универзитета у Крагујевцу, Слободан Арсенијевић.

Подизања квалитета факултетског образовања

Мирослав Висковић ректор Универзитета у Новом Саду наводи да је по њему питање стварање интегрисаног универзитета питање ефикасности управљања, трошења пара са једне стране, а да је са друге стране то питање интеграција науке.

"Не постоје никакве чисте науке као што замишљају људи на својим факултетима него су сви програми у суштини мултидисциплинарни, а мора да постоји сарадња институција, не само у оквиру једног универзитета већ свих универзитета", рекао је председник КОНУСА, Бранко Ковачевић.

Став министарства просвете је да осим подизања квалитета факултетског образовања, треба водити рачуна и о материјалном положају студената.

"Сад је прилика да то уградимо у законско решење да држава треба да помогне студентима у овој тешкој економској ситуацији у којој се сви налазимо да даје сагласност на висину школарине", навео је министар просвете Жарко Обрадовић.

Исто тако изменама и допунама закона треба тачно дефинисати улоге министарстава, националног савета за високо образовање, акредитационе комисије, сматрају професори, јер аутономија не значи анархију, и свако мора да има своје обавезе и права.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи