Наставак кампање "Продужи живот"

Потписивањем картица донатора органа, акцију "Продужи живот", за годину и по дана подржало више од 5.000 грађана Србије. Наредних месеци планира се свеобухватнија кампања о програму трансплантације.

Акцију "Продужи живот", за годину и по дана подржало је више од пет хиљада грађана Србије, потписивањем картица донатора органа.

Потребе пацијената за оваквим начином лечења су бројне, тако да се наредних месеци планира још свеобухватнија кампања о програму трансплантације. Поред кампање, лекари примењују и нове методе тих оперативних захвата.

Зрењанинац Данило Тајтио одлучио је да постане донатор органа, а за то је чуо сасвим случајно.

"Мој друг је донатор органа и помислио сам зашто не бих и ја то урадио јер је то хуман чин који би требало сви да ураде", каже Тајди.

Картицу донатора добио је у "Клиничком центру Војводине" која од 1985. године ради трансплантацију органа.

Крајем фебруара нову јетру добио је 55. годишњи Александар Антељевић из Новог Сада.

"То је физича и психичка промена код организма. Људи треба да схвате да постоји моменат када медецина не може да помогне и да су донатори једино решење", каже Антељевић.

Трансплантација јетре један је од најкомплекснијих захвата у савременој медицини. Операција траје од 10 до 13 сати с новом могућности да пацијент настави са нормалним животом.

"Савремена медицина, хируршка техника и чланови нашег тима који су на едукацији провели широм света даје нам за право да трансплатацију можемо да урадимо у нашој кући на радост наших пацијената који чекају органе", каже Зоран Милошевић, шеф тима за трансплантацију "КЦ Војводине".

Трансплантацију прати и проблем малог броја донатора. У Србији око 1.500 пацијената чека неки нови програм.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи