Проблем неоверених здравствених књижица

И поред законом најављеног отписа дуга предузећима и пољопривредницима, који од прошле године редовно плаћају доприносе, садашњи дуг Фонду здравства премашује 50 милијарди динара.

Уз помоћ кредита и недавно одобрених бесповратних средстава из буџета, решава се проблем неповезаног радног стажа.

Што се тиче здравствених доприноса, и поред законом најављеног отписа дуга предузећима и пољопривредницима, који од прошле године редовно плаћају доприносе, садашњи дуг Фонду здравства премашује 50 милијарди динара.

У књижицама око 2.500 радника Пољопривреног комбината Београд, ускоро ће се наћи маркица коју је требало да добију још у јануару. Само за њихове здравствене доприносе из буџета је издвојено више од 200 милиона динара.

Дуг осталих предузећа Фонду здравства достиже 34 милијарде. Заједничког решења за све са неовереним здравственим књижицама, за сада нема.

"Модел је да се закон примењује, пореска управа је та која контролише уплату свих доприноса и пореза. Мора се успоставити исти третман за сва предузећа била да су државна, друштвена, приватна, велика или мала", каже министар економије Млађан Динкић.

У пореској управи подсећају да их Закон о приватизацији спречава да принудно наплаћују дуг у предузећима која се припремају за приватизацију, а она су највећи дужници. Међутим, од почетка године, има назнака да се ту нешто мења.

"Ми смо од Министарства економије добили два списка предузећа за која треба да пратимо да ли плаћају доприносе за здравство и ми до десетог у месецу треба да доставимо да ли су платили доприносе или нису", наводи Рада Костић из Пореске управе.

Према првом извештају од 174 предузећа, са тих списква, 72 ни у јануару нису уплатила допринос за здравство, у фебруару је још 13 фирми почело да плаћа.

Проблем неплаћених здравствених доприноса решава се и на основу старог кредита који је Фонд за развој, још пре две деценије, дао Фонду здравства и пензијском фонду.

"Остало је ту још простора код Фонда здравства. Министарство економије, Фонд за развој и Фонд здравства треба да искористе могућност коју имају", каже директорка Фонда за развој Оливера Божић.

Систем је такав, да Фонд за развој, Фонду здравства отписује тај дуг и преноси га на предузеће које није платило доприносе. Расположиво је још 68 милиона динара, који се могу искористити на тај начин. И поред свега, према подацима Фонда здравства око 16.000 радника и даље нема оверену здравствену књижицу.

Подсећамо, прошле године донет је закон о мировању дуга, који је крајем 2008. године износио 49 милијарди динара.

Предузећима ће тај дуг бити опроштен уколико до 2012. године редовно уплаћају здравствене доприносе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи