Жандармерија Србије вежба и рововску борбу – сваки погрешан корак може бити кобан

Савремени безбедносни изазови, као што су тероризам и екстремизам, захтевају озбиљну обуку у безбедносним снагама Србије. Жандармерија изводи обуку користећи сопствена и искуства других земаља, али и претпоставку да и потенцијални непријатељ учи. Зато се изводи и обука за борбу у рововима.

Најсавременији могући приступ обуци је коришћење најсавршенијих облика постојања у природи - а то су људско тело и људски мозак. Екипа емисије Дозволите… снимала је обуку припадника специјалистичких чета Жандармерије, коју су изводили инструктори ове посебне формације у оквиру Министарства унутрашњих послова Србије.

Жандарми су користили ер софт пушке, које испаљују ситне пластичне куглице и заштитне маске, тако да се увек зна када је неко погођен.

Инструктори Жандармерије су за ову обуку осим сопственог искуства и планова обуке, ишли и на обуку у иностранство.

Капетан полиције и старији инструктор у Команди Жандармерије Милорад Ашћерић провео је четири и по месеца на војној академији у Вишкову у Чешкој Републици.

”Тамо сам био трениран од стране инструктора британских специјалних јединица који су нама изводили разну обуку. Један од сегмената те борбе била је и блиска борба у затвореном простору, борба у рововским условима и борба бајонетима”, објашњава Ашћерић.

Он истиче да је то за њега било драгоцено искуство, јер је био у контакту са инструкторима из других европских земаља који су на њега пренели бројна искуства.

”Ја се трудим да сада та искуства преносим овде у правом облику и на прави начин. Видели сте, сходно дешавањима у свету, и не могу да не тврдим да се рововска борба враћа на велика врата”, истакао је овај старији инструктор.

Специјалистичке чете у Жандармерији имају широк делокруг задатака, тако да је увежбавање рововске борбе само део обуке.

Међутим, то је важан део обуке за противтерористичка и противпобуњеничка дејства. Посебно ако се полази од претпоставке да и терористи и екстремисти уче, прате јавно доступне снимке и текстове о ратовима у свету. Зато је на обуци сваки детаљ важан.

Рововска борба се увежбава корак по корак. Јер у потенцијалном сукобу сваки погрешан корак може бити кобан по припаднике Жандармерије. Зато се и после обуке у рововима иде на вежбу која се изводи на једном напуштеном сеоском имању.

Тактичка претпоставка вежбе је да се група терориста сакрила на имању, где се осим кућа налази и помоћни објекти, али и два рова. Диверзантско терористичка група је добро наоружана и обучена. По наређењу министра унутрашњих послова, због близине насељених места користи се само лако наоружање.

И терористи користе дронове

А жандарми користе и дронове, оптику, балистичка заштитна опрема је направљена по мери специјалних јединица, тако да је све при руци.

Међутим, овде су најважније психофизичке способности и квалитетна обука. Високо растиње и много препрека траже да се пази, плус треба да се очисти ров.

”Јако битна ствар је тимски рад. А то се види приликом рововске борбе, где они морају у сваком тренутку да знају где су им људи, где су пријатељске снаге, а где је непријатељ. И ту мора да буде добра комуникација између људи и обука припадника, како би одговорили на све што ми инструктори од њих захтевамо”, указује капетан полиције Милорад Ашћерић.

Обука и вежба са рововском борбом су изузетно психофизички захтевни. Кретање је другачије, а пушка се држи потпуно другачије у односу на друге врсте увежбавања.

”Они су углавном у том неком погнутом положају и на коленима. Нема правила која би децидно одредила чишћење рова и ком положају се то ради. У глобалу, ако се подгне глава изнад нивоа земље добија се погодак у главу”, објашњава Ашћерић.

Жандарми се крећу у такозваном пачијем ходу или на коленима и зависно од дужине и облика рова. Ровови могу бити дужине од најмање 50 метара, тако да сваких три до четири метра иду лево или десно.

”Ту се ради отварање углова, чишћење углова и никада не иде мање од два човека. Стално две пушке треба да буду усмерене у правцу кретања да би спречили непријатеља да дејствује. Ми им дајемо супозиције да им је човек рањен, да је заглављена пушка или су остали без муниције”, објашњава саговорник.

Савремена искуства која се примењују у обуци Жандармерије обухватају и скривање од дронова. На вежби су терористи користили дрон за осматрање терена. Такође, повремено се на отворено бацају шок бомбе које симулирају праве детонације.

Руке и ноге треба да слушају мозак

Жандарми су на овој вежби имали суштински веома тежак задатак. Руке и ноге требале су да слушају мозак, који је запамтио детаље са обуке. Како је непријатељска диверзантско терористичка група скривена, специјалци Жандармерије прате свак дрво, сваку грану, тарабе, помоћне објекте.

И суштински најтежа ствар јесте чињеница да се користи ер софт наоружање, сваки погодак треба да се пријави, а више судија, инструктора жандармерија, воде рачуна о фер плеју.

Тактичка претпоставка вежбе је да диверзантско терористичка група планира нападе и на снаге безбедности. И да су се добро припремили за извођење терористичког напада.

Вежба Жандармерије на тему неутралисања диверзантско терористичке групе трајала је три и по сата. Било је погођених на обе стране, што говори колико савремени сукоб две добро обучене формације може да буде суров.

Зато су високи официри и инструктори из Команде Жандармерије пратили сваки детаљ вежбе и бележили. Командир специјалистичке чете која је похађала обуку за борбу у рововима и учествовала на вежби сматра да је подигнута оперативна способност његове јединице.

”Ми имамо различите врсте обуке. Ова обука подразумевала је увежбавање рововске борбе, руралне и урбане борбе што је значајно утицало на ниво наше способности”, закључио је командир специјалистичке чете.

Како су нам рекли официри и инструктори из Команде Жандармерије, у овој формацији се стално ради на унапређењу обуке. Од учионице, стазе за трчање и теретане до полигона за обука. Јер је добар припадник Жандармерије јединство тела и духа, поверења у колеге и командни кадар, који зна свој посао и стално учи.

То је једини начин да Жандармерија увек буде спремна за борбу против тероризма.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи