Читај ми!

Где су радијатори топли, а где хладни – каква је ситуација у Србији на почетку грејне сезоне

Грејна сезона је званично почела, а Министарство енергeтике поручује да је обезбеђено довољно енергената. Топлане ће грејање усклађивати са спољним температурама. Лепо време иде наруку четири града чије топлане због финансијских проблема нису почеле да греју.

Понегде су радијатори били топли и млаки, а на неким местима није било грејања зато што су даљински системи подешени да се искључују на 14 или 15 степени. Став је да енергију не треба расипати на скоро летњим температурама.

Новица Параментић из ЈКП "Топлана" у Ваљеву каже да ће управо у зависности од спољних температура бити и пуштено грејање у одређеном делу дана.

"Постојећи систем је обновљен, ревитализован и енергетски побољшан тако да се очекује мирна сезона", каже Параментић.

У редовном режиму, топлане са грејањем почињу од шест часова ујутру, а викендом сат времена касније. Грејање је доступно до 21 час, односно 22 сата у Београду и још неколико градова. Ове седмице, због лепог времена, већина ће грејати само у јутарњим сатима, што је прилика да се отклоне заостали недостаци.

Директор Београдских електрана Вања Вукић сматра да је престонички грејни систем специфичан.

"Он мирује шест месеци и постоји могућност да дође до одређених проблема. Екипе су спремне и биће на терену ако дође до проблема да се брзо реагује", објашњава Вукић.

Четири топлане касне са пуштањем грејања

Директор ЈКП "Градска топлана" у Ужицу Бранко Филиповић истиче да у овом моменту све котларнице, топловоди и зграде функционишу нормално.

"Дешава се да има станова где је грејање половично и на којима радијатори више треба да се угреју, те да се спроведу неке мање интервенције", напомиње Филиповић.

Сви даљински системи су технички добро припремљени. Али, у Удружењу топлана кажу да четири топлане имају дуговања која коче набавку нових испорука гаса.

Директор Удружења топлана Србије Дејан Стојановић указује да су у питању топлане у Врбасу, Јагодини, Сенти и Бечеју, те да ће, уз сву подршку Министарства рударства и енергетике и разумевање "Србијагаса", проблеми бити отклоњени.

"Али, апелујем да не чекамо мај, јер су то углавном стара дуговања од пре 10 и 15 година… Већ да покушамо до решимо те проблеме до почетка 2025. године", наводи Стојановић.

Од 60 топлана, 15 је у грејну сезону ушло са вишим ценама, док је грејање појефтинило у Сремској Митровици.

Десетак топлана је потврдило да старе цене остају да важе, а остале чекају одобрење локалних самоуправа.

На даљински систем грејања прикључено је 660.000 станова.

уторак, 15. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи