Читај ми!

Природне катастрофе биће нам све чешћи гост – Црвени крст едукује младе како да поступају у кризним ситуацијама

Према тренутним климатским пројекцијима до 2030. године, свет ће се суочити са око 560 катастрофа годишње. На Међународни дан смањења ризика од катастрофа Сања Дрезгић Остојић из Црвеног крста Србије истиче за РТС да сваки појединац има одговорност у својој заједници да допринесе да она буде безбеднија и да се лакше одбрани од свих надолазећих опасности које иду са климатским променама.

У недавним поплавама и клизиштима на подручју Доње Јабланице и Коњица погинуле су 23 особе, а у акцију прикупљања поомћи укључио се и Црвени крст Србије.

Сања Дрезгић Остојић из Црвеног крста Србије каже да је та организација у сталнoј комуникацији са колегама из Друштва Црвеног крста/Kрижа Босне и Херцеговине, који су их обевестили да им је најпотребнија новчана помоћ.

Како је навела, у ту сврху Црвени крст Србије отворио је наменски рачун где прикупљају средства за помоћ погођеном становништву.

"На порталу Црвеног крста може се пронаћи број тог жиро-рачуна и кју-ар код који директно води на уплату, а до сада је прикупљено негде око 300.000 динара", додаје Дрезгић Остојићева.

Напоменула је да им је речено да нема потребе за слањем тимова које је Црвени крст Србије понудио као ни за помоћи у роби.

Дрезгић Остојићева наглашава да је систем заштите и спасавања у Србији доста научио из поплава 2014. године. “Управо у делу припреме и ојачавања заједница се радило на томе на који начин да се смање ризици и како да се носе са непогодама.”

Додаје да се доста радило и на раним упозорењима. “Црвени крст је део тог интегрисаног система и доста радимо и на припреми и на смањењу ризика од катастрофа, у раду са младима, са заједницама”, каже Дрезгић Остојићева за РТС.

Вежбе евакуације у београдским школама

У склопу Међународног дана смањења ризика од катастрофа, Дрезгић Остојевића најављује да ће у уторак у свим београдским основним школама одржати вежба евакуације. Ђаци ће се упознати са путевима евакуације у својој школи у случају неке опасности.

Како је додала, Црвени крст Србије у сарадњи са Уницефом, током следеће недеље одржаће се тренинг где ће се говорити о томе на који начин млади могу допринети као волонтери у својој локалној заједници, да подигну културу безбедности и да допринесу заштити.

Према њеним речима, сваки појединац има одговорност у својој заједници да допринесе да она буде безбеднија и да се лакше одбрани од свих надолазићих опасности које иду са климатским променама.

Говорећи о недавно успостављеном Регистру ризика од катастрофа који прикупља податке о свему ономе што би могло да уследи, Сања Дрезгић Остојић каже да тај документ описује на који начин су средине и од којих ризика угрожене, као и које средине су највише угрожене од поплава, клизишта, земљотреса.

Дрезгић Остојићева наводи да свако може бити волонтер Црвеног крста и да је само потребна добра воља.

Ко жели да постане волонтер може да дође у организацију Црвеног крста на територији општине на којој станује.

Цео разговор са Сањом Дрезгић Остојић можете погледати у видеу на почетку текста

недеља, 13. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи