Читај ми!

Како помоћу кредита до новог лифта, фасаде или изолације на крову зграде у којој живите

Многе зграде у Београду старе су више деценија, лифтови, фасаде или кровови ту су одавно дотрајали. Директор ЈП "Градско стамбено" Александар Јакшић каже да је то јавно предузеће потписало уговор са Поштанском штедионицом који им, како је истакао, даје основу да успешно реализују дуго припремане кредите за стамбене заједнице.

Александар Јакшић наводи да ће највише бенефита имати зграде које се налазе у систему Градског стамбеног зато што ће то јавно предузеће бити јемац, односно гарант, да ће станари вратити кредит.

"Очекујем да ће ти кредити подстаћи наше суграђане да реше вишедеценијске проблеме у њиховим зградама од реконструкције крова преко замена фасада, лифтова, разводних ормана и свих других инвестиција у згради", додаје Јакшић.

Јакшић истиче да је захваљујући неким реформама које су спроведене у Градском стамбеном, сваког месеца 100 до 150 нових зграда улазе у систем.

То  објашњава увођењем казни за извођаче које су раније износиле два промила од вредности уговореног посла а да су пенали сада нарасли на чак пет одсто дневно.

Јакшић је напоменуо да је раније Градско стамбено све радове на зградама плаћало из свог буџета и да су били на губитку када станари исплате свој дуг на рате током више година будући да морају да финансирају и текуће одржавање.

Уз то поступак је, како каже Јакшић, био веома дуг, најмање три и по до четири месеца.

"Увели смо кредите да би све упростили и да би и станари, оно су наши корисници, били што задовољнији", додаје директор Градског стамбеног.

Како доћи до кредита

На питање како ће се стамбене заједнице пријављивати за кредит, Јакшић наводи да ће скупштине станара тражити понуду од Градског стамбеног и овластити га да обави све административне послове који су неопходни да би се ушло у процедуру одобрања зајма.

Истиче да ће Градско стамбено урадити и пројекте за стамбедну заједницу, као и истраживање тржишта. На основу понуда коју добијемо од извођача, тражићемо од банке да нам дâ предлог кредита за сваку од понуда, објашњава Јакшић.

"Након тога сва документација се доставља стамбедној заједници. Они на другој седници доносе одлуку да бирају конкретног извођача и одлучују о трајању отплате кредита. Тај период може рајати до седам година", додаје Јакшић.

Наплата ће се као и обично вршити преко уплатнице "Инфостана".

Као пример једног кредита Александар Јакшић је навео зграду од четрдесетак станова са вредношћу радова на фасади у висини од пет милиона динара.

"Претпоставимо да је реч о фиксној каматној стопи, око седам одсто, са отплатом на пет година, на четрдесет стамбедних заједница, станари би плаћали између 2.400 и 2.500 динара месечно", каже Јакшић.

Цео разговор са Александром Јакшићем можете погледати на почетку текста

петак, 11. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи