Читај ми!

Завршен протест просветних радника у Београду, у делу школа обустављен рад

Репрезентативни синдикати просветних радника организовали су једнодневну обуставу рада у школама, протестовали су испред Скупштине Србије, после чега су кренули у шетњу до зграде Владе у Немањиној. Штрајку су се прикључили и запослени у појединим вртићима. Министарство просвете, у међувремену, саопштило је да је настава у целости организована у 48,32 одсто школа, док је у њих 23,39 одсто потпуно обустављена.

Представници синдиката су јуче разговарали са премијером Милошем Вучевићем, али им је саопштено да нема боље понуде од јануарске повишице од 12 одсто за наставно и осам одсто за ненаставно особље.

Синдикати, међутим, нису пристали на то да повишица не буде једнака за све запослене у школама.

Незадовољни су, такође, и тиме што држава неће поштовати обавезујући протокол који је потписан пре годину дана и што нема новца за повећање зарада у овој календарској години, али и због тога што неће бити преговора о корекцији коефицијента.

"Инсистирамо да повећање буде идентично за све запослене у основним и средњим школама и предшколским установама. Са повећањем које нам нуди Влада нећемо доћи ни до републичког просека", поручује председник Уније синдиката просветних радника Добривоје Марјановић.

"Штрајк није решење"

Министар финансија, ипак, изјавио је да штрајк просветних радника није решење и поновио је да су просветари усвојеним ребалансом буџета добили додатних 12 милијарди динара, што ће, каже, бити изнад републичког просека зарада.

"Рекли смо да ће просветни радници имати 50 одсто веће повећање од 1. јанура следеће године у односу на све запослене у јавном сектору. Мислим да смо доста тога урадили и рекли смо да ћемо наставити тако да се понашамо 2026. и 2027. године. Захтев просветних радника је да основна плата у просветиа буде једнака просечној заради у Републици, при чему је просечна зарада наставног особља већ већа од просечне зараде у Републици", истакао је министар.

Обустава наставе

Синдикати просвете наводе да је више од 50 одсто школа данас у потпуној обустави наставе, а више од 90 одсто школа у некој обустави.

Министарство просвете, у међувремену, саопштило је да је према подацима добијеним од школских управа настава у целости организована у 48,32 одсто школа, у измењеном режиму у 28,29 одсто, док је 23,39 одсто школа потпуно обуставило образовно-васпитни рад.

Предшколске установе, њих 90 одсто, радило је по устаљеном режиму, док су остале ПУ радиле по измењеном режиму, навело је Министарство.

среда, 02. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи