Ненезић: Повећање минималца погураће и остале зараде, треба пооштрити контролу боловања

Председник Уније послодаваца Србије Милош Ненезић рекао је за РТС да ће повећање минималцаза 13,7 одсто допринети да и остале зараде крену напред, односно да се повећају. Институције су везане да када се подигне минимална цена рада подижу се углавном и зараде и ми послодавци сматрамо да је то добро, истакао је Ненезић.

Унија послодаваца Србије обележила је 30 година од оснивања. Кажу да домаћа привреда расте и да то не би било могуће без дијалога са синдикатима. О чему послодавци преговарају са радницима на Социјално-економском савету Србије.

Председник Уније послодаваца Србије Милош Ненезић рекао је да су успели да се глас послодаваца чује.

"Привреда Србије сваким даном је све јача и јача. Расте запосленост, расте број природених субјеката, расте и плата радницима који су запослени“, каже Ненезић.

Минималац је порасто и то за 13,7 одсто.

Ненезић каже да ће сигурно и остале зараде да крену напред, односно да се повећају због повећања минималца.

ноге компаније, многе фирме, институције су везане за такав систем да када се подигне минимална цена рада подижу се углавном и зараде и ми послодавци сматрамо да је то добро“, каже Ненезић.

О злоупотреби боловања

На последњој седници СЕС-а говорило се о боловањима. Синдикати су тражили да за малигне болести надокнада буде 100 посто током целог трајања лечења.

Тражили су да се просек за боловање узима у последња три месеца, а не задњих годину дана. Говорило се о томе да се спречи злоупотреба боловања.

"Што се тиче саме надокнаде боловање, послодавци нису против тога. Прави послодавац жели да има задовољеног радника“, рекао је Ненезић.

Задовољан радник и поверење у фирму

Додао је да задовољан радник не може да буде онај који нема поверење у фирму у којој ради.

На питање како планирају да спрече злоупотребу боловања, каже да је то изузетно битно питање и једна болна тачка на којој треба да раде и послодавци, и синдикати, и Влада Републике Србије са ресорним Министарствима, али и са осталима.

"Конкретна решења, предлози послодаваца су да се наравно пре свега пооштри контрола боловања. Нарочито је присутно у малим срединама где дође радник код лекара који га зна и тражи да му напише боловање. И то је јавна тајна да се то тако ради“, каже Ненезић.

Напоменуо је да радник треба да има свест да у случају његовог изостанка са посла, послодавац трпи више различитих Недостатака.

Долазак страних радника

Осврнуо се на долазак страних радника.

игурно је да је долазак странаца помогао прилично привредним субјектима да превазиђу недостатак радне снаге, што нам се десило у последњих неколико година. Међутим, не треба то ићи у недоглед. Треба имати праву меру“, каће Ненезић.

Цео разговор можете погледати у видеу на почетку текста.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи