Читај ми!

Школе добијају националну читанку – шта ће донети ђацима, а шта наставницима

Дуго најављивану националну читанку овог септембра први ће добити ученици првог и другог разреда основне школе. Током године, добиће је и остали основци и средњошколци. Повезује више предмета, а учитељи и наставници сами одређују на којим предметима ће се користити. За њих из Министарства поново порука - нема новца за повећање зарада које траже.

Национална читанка је компилација четири предмета: Српског језика, Света око нас, односно Историје, Ликовне и Музичке културе. Програм је отворен, и знатна је помоћ у настави.

Златко Грушановић, директор Завода за унапређивање образовања и васпитања објашњава да је наставник тај самостални аутор који у односу на програм може да употребљава уџбенике и додатне садржаје, који се тичу досезања одређеног исхода за ученике.

"Тако да што се тиче тема које покрива национална читанка, оне већ постоје у програмима", додаје Грушановић.

Профeсорка Зорана Опачић, члан ауторског тима, додаје да се одређени појмови уводе са одрастањем детета са искуством и школским знањем, информације се шире, проширују и развијају.

Зато ће имати три издања у зависности од узраста ђака. То није збир текстова са дефиницијама, већ обавезно наставно средство намењено развијању свести, неговању традиције и културе српског народа, као и националних мањина.

Славица Ђукић Дејановић, министарка просвете, каже да деца треба да буду грађани света.

"Да би поштовали националне идентитете свих других култура, треба да познају сопствени национални идентитет. Ово је начин да у том најранијем узрасту, школском узрасту, код деце развијамо љубав према свим нацијама кроз упознавање и љубав према сопственој", истиче министарка.

Говорећи о статусу просветних радника, министарка просвете је поновила да ће се настојати да се наредне године почетне плате запослених у просвети изједначе са просечним платама у осталим секторима.

"Мислим да смо већ у више наврата изашли са јединим могућим понудама у вези са повећањем, односно процентом повећања плата. То су финансијске могућности, и више од тога у овом моменту немамо", наводи Ђукић Дејановић.

Упитана о списковима који су тражени од директора школа са именима наставника који су протестовали, министарка каже да се то односи на обуставу рада, јер је Законом о штрајку прописано да су дужни да евидентирају ако неко не дође на посао.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи