Читај ми!

Компанија "Рио Тинто" реаговала на закључке Биолошког факултета о пројекту "Јадар"

Компанија "Рио Тинто" сматра да анализа Биолошког факултета у Београду према којој је оптимална мера заштите биодиверзитета у Западној Србији одустајање од експлоатације и прераде јадарита нетачна. Поздрављамо иницијативу, али информације морају бити прецизне, а то овде није случај, наводе из корпорације "Рио Тинто".

Корпорација "Рио Тинто" реаговала је на научну анализу београдског Биолошког факултета о утицају пројекта "Јадар" на животну средину у којој се, између осталог, истиче да је "основна мера за спречавање негативних последица на стање биодиверзитета у Западној Србији одустајање од планиране експлоатације и прераде јадарита".

"Поздрављамо инцијативу Биолошког факултета за јасном и прецизном комуникацијом, али је потребно да информације буду истините, тачне и представљене у адекватном контексту. То, нажалост, овде није случај", наводе из компаније "Рио Тинто" у саопштењу.

Такође се наводи и да "логиком овог закључка Биолошког факултета, било која грађевина, мост, болница, пут или фабрика не би могли да се изграде, јер сваки вид градње утиче не биодиверзитет".

"Дубоко верујемо да цивилизација не може да се одрекне свих развојних пројеката већ да је, уз правилну имплементацију мера заштите, могуће реализовати пројекте на одржив начин без драстичног угрожавања животне средине, као што се то ради и у Србији и у свету", пише у саопштењу "Рио Тинта".

Ова компанија замера и што је закључак из анализе Биолошког факултета представљен као генералан, једини и коначан, а да су притом, тврде из "Рио Тинта", занемарени поједини други појединачни закључци који се налазе у извештају.

Тако је, наводи се у саопштењу "Рио Тинта", у анализи Биолошког факултета велика пажња посвећена пречишћавању отпадних вода из рудника и депоније индустријског отпада, а у једном делу се наводи да, "ако се предвиђене мере спроведу доследно и без непредвиђених догађаја, може очекивати да неће бити значајнијег загађења воде реке Јадар и подземних вода".

"Из овог и других појединачних закључака јасно је да експерти Биолошког факултета, узимају у обзир могућност да је реализација пројекта могућа уз примену адекватних мера заштите. То међутим није јасно из саопштења, већ се закључак да је од пројекта потребно одустати намеће као једини и коначан", закључује компанија "Рио Тинто" у свом саопштењу.

субота, 07. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару