Читај ми!

Хумани "југић", херој Института за неонатологију – како је стао а није оставио тројицу другова на путу за Немачку

Од средстава прикупљених од продаје атракције Европског првенства у фудбалу у Немачкој, "југа 55'' купљени су инкубатори за Институт за неонатологију.

Времешни "југо 55'' који је три друга из Врњачке Бање превезао 3.600 километара како би бодрили Орлове на европском првенству у Немачкој, постао је својеврсни херој Института за неонатологију. На хуманитарној лицитацији у Врњачкој Бањи од његове продаје прикупљено је седам милиона динара за куповину нових инкубатора.

Хумани "југић'' из гараже Марка Трмчића издржао је пут до Немачке, а сада је његовог власника довео до крајњег циља - помоћи малим херојима у инкубаторима.

Доскорашњи власник "југа" Власник Марко Трмчић каже да два од три члана екипе која је путовала у Немачку имају превремену рођену децу. "Младен и ја смо то прошли пре десет година, и све је било како треба."

Како напомиње, носе дивне успомене из Института за неонатологију. "Ту раде феноменални људи са толико ентузијазма и енергије, то је за сваку похвалу", додаје Трмчић.

На адресу Инситута за неонатологију, стигло је седам милиона динара, довољних, за бар три најсавременија инкубатора. Дневно кроз ту установу прође и сто превремено рођених беба.

"Један инкубатор кошта око 12 хиљада евра. Не постоје речи којима бисмо могли да опишемо колико нам ово значи, Да бисте могли да имате овакав ниво на коме је наш институт, морате имати адекватну опрему, простор и кадар", напомиње вршиплац дужности директора Института прим. др Радмила Милеуснић Миленовић.

На пут до Немачке одвезли су се "југом 55", а вратили "југом 45".

"Свашта нам се дешавало успут, остали смо без пете брзине, покварио нам се алтернатор нисмо, имали светла али југо нам је послао снажну поруку да нема предаје. Он је био симбол некада јаке Југославије и показао да може да стане а да нас не остави на путу", истиче Марко Трмчић.

Већ убацују у пету брзину, идеја је да стигну да прикупе додатна средства до прославе сто година Института за неонатологију.

петак, 06. септембар 2024.
31° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару