Читај ми!

Дневно око 80 деце борави у Свратишту - шта им је потребно и како им можете помоћи

Почетак септембра и нова школска година повећали су и број деце која користе услуге Свратишта. Сваког дана по оброк и да уради домаћи задатак дође њих 80-оро. За донације су увек отворени, али кажу, треба им стабилно и сигурно финансирање. Министар телекомуникација и информисања Дејан Ристић обишао је данас Свратиште и донирао школску опрему и прибор за свих 436 штићеника.

Необична слика на познатој адреси Крфска 8. У трпезарији Свратишта не чују се деца и звекет кашика. Запослени кажу - биће пуно после часова. У подне је свратио само 10-годишњи Бранко. Школу воли, Свратиште - још више.

"Дуго долазим овде и баш је лепо. Значи ми јер ту могу да учим, радимо задатке, имамо радионицу, играмо се", каже Бранко.

Бранко има четири сестре и једног брата. Сви су користили услуге Свратишта. У сличној ситуацији је више од 400 деце, само у Београду. По храну, одећу и дружење ван улице и неформалних насеља, јесен и зима послаће још малишана.

"Велика већина њих је у својим примарним биолошким породицама, али ти екстремни, ужасно тешки социо-економски услови су нешто што оставља трага у сваком сегменту живота тог детета, па и у образовном смислу. Јако је тешко изаћи заправо из тог цикличног круга сиромаштва", наводи Драгана Вучковић, пројектна директорка Центра за интеграцију младих.

Aна Мутавџић, стручни радник у Свратишту објашњава да се у зависности од динамике долажења, прави индивидуални план у односу на свако дете.

"Где ми пружамо подршку у складу са потребама конкретног детета, то су разни садржаји попут едукативних радионица, креативних радионица, укључивање у школски систем", додаје Мутавџићева.

Тешко долазе до посла

Средњу школу упише тек по неко од те деце. Једнако тешко долазе и до легалног посла. Они који успеју, најчешће раде у ресторанима, хотелима, понеки у музејима.

"На то смо нарочито поносни зато што су то деца која су успела да остваре финансијску самосталност, да изађу из насиља, изнајмљују стан имају редовну плату и примање, али доћи дотле захтева укљученост читавог система", каже Драгана Вучковић, пројектна директорка Центра за интеграцију младих.

Закон о социјалној заштити препознаје услуге Свратиште, али буџет не. Финансирају се пројектно и уз помоћ донација.

"Разговарао сам са колегом Старовићем и министар је показао потпуно разумевање и рекао да ће представници свратишта бити послати у министарство како би и то министарство пружило од наредног периода континуирану подршку. И ми ћемо то чинити иако нисмо ресорно и позивамо и друге да то чине", наводи Дејан Ристић, министар телекомуникација и информисања.

Обућа, одећа, уџбеници и школски прибор увек добро дођу. За најмлађе и играчке. Многима од 2.000 деце, колико их је прошло кроз Свратиште за 20 година, оно је било једина адреса радовања.

петак, 06. септембар 2024.
26° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару