Читај ми!

Министарка Беговић: Квалитетни и проверени подаци о животној средини на новој платформи од 1. октобра

После састанка научне заједнице о ископавању литијума најављено је да ће грађани на званичном порталу моћи ускоро да прате све параметре који се тичу животне средине. Министарка науке технолошког развоја и иновација најављује да је план да званични портал почне са радом 1. октобра.

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић најавила је да ће ускоро почети да ради платформа на којој ће грађанима бити доступни квалитетни и проверени подаци засновани на критичком мишљењу.

Планирано је да почетак рада платформе буде 1. октобар, најавила је министарка.

Свима нам је у интересу да се много више бринемо о животној средини него што смо се бринули до сада, каже Беговићева.

"У овом мору информација, дезинформација, полуинформација, истинитих и лажних информација, схватили смо да ће грађани заиста јако тешко да се снађу у свему томе и на крају крајева не знају ни коме извору информација да верују", истиче министарка.

Објашњава да су добили резултат анкете у којој је наведено да и млади и старији грађани и даље верују српским научним институцијама и научницима.

Јелена Беговић објашњава да самим тим наука треба да буде извор добрих квалитетних, проверених података, и да основа буде на критичком мишљењу, што значи различита мишљења се суочавају.

"Идеја платформе јесте да имамо једно место, не само за пројекат `Јадар`. Мислим да то треба да прерасте у један принцип, да подигнемо уопште информисаност грађана о стању животне средине на виши ниво", каже министарка науке, технолошког развоја и иновација.

Савремене технологије и животна средина

Јелена Беговић објашњава да у 21. веку имају технологије које користе сателитске снимаке, дронове, различите сензоре који се могу ставити у функцију како би се пратили параметри животне средине.

"Причамо о води, ваздуху, земљишту и живим организмима, значи живи свет - биљке и животиње. То је нешто што се ради већ сада у науци", напомиње министарка.

Жеља је, каже, да се информације каналишу да на једно место грађани могу да се информишу, да добију одговоре на најчешћа питања која се постављају.

ошто смо видели да грађани воле да се укључе, да уколико заиста виде неку велику промену да преко мобилне апликације могу да пошаљу ту фотографију у систем, а самим тим и држава ће имати брже могућност да брже реагује, имаће правовремене информације и систем ће бити транспарентан, што мислим да је нашим грађанима важно", најављује Беговићева фазу два.

Савремене технологије већ коришћене у корист животне средине

Министарка Беговић каже да се већ савремен технологије већ користе ипоменула платформу која бележи сателистске снимке којим проверава да ли су паљене њиве после жетве.

"Сада имате могућност да преко те апликације, као грађани, пријавите и да се из сателитског снимка се то провери. То је довољно да инспекција може да изађе на терен и врло ефикасно се редукују ови случајеви", каже министарка.

Наводи да су грађани су добро одговорили на ту активност.

"Мислим да се осећа да би грађани волели да буду мало више део приче кад је у питању животна средина, а то могу да пруже нове технологије", најављује нову платформу Беговић.

Формирање научних тимова који ће пружати проверене податке

"Позване су заиста све научно-истраживачке организације, факултети, институти који у својим кућама, у институцијама имају експерте који се баве темама животне средине, који се баве истраживањима из области животне средине и имају експертизу", каже министарка.

Беговићева објашњава да неће бити речи само о питању експлоатације руде.

Учествоваће људи који се баве заштитом биодиверзитета, прате параметре воде или ваздуха.

рло нам је значајно да имамо различита мишљења, јер само на тај начин, разговором, можемо да дођемо заиста до правог решења и то јесте принцип науке", каже Беговићева.

Објаснила је да када се објави неки научни рад – излаже се читавој светској научној заједници да сада може и да критикује и објави неки рад можда оповргава или да објави рад који подржава теорију.

Цело гостовање министарке Јелене Беговић можете погледати у видеу на почетку текста.

уторак, 03. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару