Четири синдиката просветних радника најавила обуставу рада за 16. септембар уколико Влада не испуни захтеве

Испред Владе Србије сва четири репрезентативна синдиката просветних радника одржала су конференцију за новинаре, на којој су питали Владу зашто, како су рекли, не жели да испуни обавезе из потписаног протокола са просветним радницима. Поручују да ће, уколико се не испуне захтеви, организовати обуставу рада и протест широм Србије 16. септембра.

Просветни радници ову школску годину започињу "белим штрајком". Четири репрезентативна синдиката су на конференцији за новинаре испред Владе Србије упитали због чега Влада не жели да испутни обавезе и потписаног протокола.

"Пре равно 11 месеци потписали смо са одговорним људима један документ који се зове Протокол. Део из тог протокола који се тиче рада просветних радника. Део који се тиче неких ствари да се ураде веома хитно да се ураде су урађене. Онај најважнији део што се тиче кривичног законика није урађен. Оно што нам је саопштено јесте да држава нема пара да испоштује да се крајем 2024. плате почетника наставника након тога процентуално изједначе са републичким просеком. Плата износи 86.000, републички просек је 96.000", рекао је Добривоје Марјановић, председник Уније синдиката просветних радника Србије.

Председница Синдиката образовања Србије Валентина Илић упитала је шта значи најављено двоцифрено повећање плате запосленима у просвети.

"Само ће некима бити повећане плате, цитирам, 'двоцифрено за 50 посто више у односу на остале'. Шта то значи? Ми смо прошле године имали 57 посто веће повећање у односу на остале, па нисмо успели да дођемо до неког просека".

Чланови четири репрезентативна синдиката просветних радника најавили су да ће, уколико Влада не испуни обавезе из потписаног протокола, организовати обуставу рада и протест широм Србије 16. септембра.

"Оно што синдикати сложно јединствено и масовно 16. септембра најављујемо обуставу рада и протесте по свим градовима и школским управама у Србији", поручила је Валентина Илић.

понедељак, 02. септембар 2024.
34° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару