Бојић: Идемо на 3.000 операција на отвореном срцу

Без отварања грудног коша и заустављања рада срца, промена залистака "тави" процедуром. Рекорд у броју изведених операција у једном дану, само су неке од вести који су у претходном периоду описивали рад Института за кардиоваскуларне болести Дедиње. О плановима и приоритетима, реконструкцији Дедиња 1, улагању у нови кадар и опрему - за РТС је говори директор Института професор Милован Бојић.

Директор Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње" Милован Бојић каже да верује да ће ове године та установа да постигнемо апсолутни рекорд у броју операција на отвореном срцу урађених на екс-југословенским просторима.

"Мислим да ћемо да обновимо ону шампионску годину од 2019. године, непосредно пре избијања епидемије короне. Да ћемо да урадимо 3.000 операција на отвореном срцу, великих операција са употребом машине за вантелесни крвоток, што је фантастичан резултат", рекао је Бојић.

Бојић каже да сличне резултате постиже и васкуларна хирургија, са интервентном кардиологијом.

"Са готово 2,5-3 године чекања, ми смо скратили листе чекања за лечење срчаних аритмија, нарочито аблацију плућних вена, и сада је наша листа чекања на свега 5-6 месеци, можда и мање", каже Бојић.

Директор Института "Дедиње" каже да на листама чекања више нема пацијената који су чекали на операцију, али да нови захтеви стално стужу.

"Нови пацијенти, враћају се они пацијенти који смо отказивали због тога што имају придружене болести, па кад њихов специјалиста, субспецијалиста да дозволу да могу бити оперативно лечени, они се стављају на нашу листу. У таквим околностима ми идемо на 3.000 операција на отвореном срцу, што је апсолутни европски рекорд и то је за добро наших пацијената, за добро српске медицине", нагласио је професор Бојић.

Спремали смо се за трансплатације

Недавно је из Института "Дедиње" отпуштен пацијент који је добио ново срце на кућно лечење, а прва трансплатација је урађена још 1995. године.

"Ми смо успели да кроз увођење процедуре 'тави' урадимо две крупне ствари за наше пацијенте. Да ту методу која се у Србији радила практично прогурамо у репертоар здравствених услуга које је држава прихватила да плаћа и хвала јој на томе", рекао је Бојић.

Најсавременији услови за рад у Дедињу, од интензивне неге, операционих сала, хибридне сале која је такође ту, улагање у опрему.

"Ми смо се детаљно спремали за трансплантацију и учили на Универзитетској клиници у Будимпешти уградњу тотално вештачког срца, са њима смо обнављали трансплантацију срца, нове протоколе усавршавање, а онда смо се спремили као што смо прво тотално вештачно срце из донације уградили том пацијенту, тако смо спремили тај 'трансмедик' апарат који је функционална и укупна замена трансплантираном органу.

Чека се реконструкција Дедиња 1

Негде уско грло у овом тренутку је "Дедиње-1" због чега се очекује реконструкција те зграде.

"Ми имамо Дедиње-2 која је космичка свемирска болница, али је ограничене површине. Ми ту имамо три плус једну операциону салу, међутим седам сала је старо", објаснио је за РТС професор Милован Бојић.

субота, 31. август 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару