Читај ми!

Чаушић: Насеља нису угрожена пожарима на планинама, ватрогасце нисмо могли чак ни хеликоптерима да спустимо

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Лука Чаушић каже да су ватрогасни тимови са хеликоптерима непрестано ангажовани на планинама Видлич и Бељаница и да нема угрожених насеља. Заједно са "Србијашумама" ватрогасци су успели да заштите вредне комплексе шума.

Према последњим информацијама, борба са ватреном стихијом на Старој планини, Видличу и Бељаници и даље траје. Изгорело је више од 2.500 хектара ниског растиња и шуме.

Највише проблема тренутно има код пиротског села Славиња и код димитровградског села Браћевци.

У општинама Жагубица и Кучево заустављено је ширење пожара ка селима, али још има делова којима ватрогасци не могу да приђу и да обуздају ватру.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Лука Чаушић рекао је да су хеликоптери непрекидно ангажовани на Старој планини и Видличу. 

"Нема опасности по насељена места. И Височки Одровци и Гуленци и село Басара, Крупац, манастир светих Кирика и Јулите је такође заштићен и оно што је такође важно јесте да су заједно са многобројним припадницима јавног предузећа Србијашуме заштићени фактички вредни комплекси шума”, рекао је Чаушић.

Објашњава да практично горе жбунови, трава.

"У овом случају гром је ударио у врх стене, потпуно неприступачно место и ширио се неприступачним тереном. Нисмо могли ни да спустимо ватрогасце хеликоптером", рекао је Чаушић додајући да је 200 људи тамо, као и да помажу добровољна друштва, локална предузећа и локално становништво.

Неприступачан је и терен на Бељаници – према Жагубици нема пожара, а направљени су противпожарни пресеци.

"Ватрогасци чекају да дођу у могућност да угасе пожар, нема опасности по становништво", рекао је начелник Сектора за ванредне ситуације.

О систему хитног упозоравања грађана

Државни систем за пренос информација грађанима са циљем хитног информисања и упозоравања на елементарне непогоде, хитне или ванредне ситуације почеће да ради 15. септембра.

Чаушић објашњава да ће грађани погођене територије добити поруку да је нпр. дошло до пожара са кратким упутством, с обзиром на то да порука садржи до 160 карактера..

"То упозорење значи да се ради о овом систему, да се на територији где се они налазе тренутно дешава, или ће се десити нека појава која може бити потенцијално опасна за њихове животе", рекао је Лука Чаушић.

Као илустрацију ситуације у којој ће се користити ове поруке је наводи пожар у Кинеском тржном центру у Блоку 70.

"Десио се пожар, кренула је велика количина дима, ми ћемо сада моћи становнике само Новог Београда, дакле тако је територијално подељено - по надлежностима полицијских станица, да на територији те општине грађани добију поруку да се дешава одређени пожар", навео је начелник Сектора за ванредне ситуације.

Објашњава да ће поруку тада добити сви грађани који се налазе на територији која је угрожена, јер се шаље према покривености базних станица.

Цело гостовање Луке Чаушића можете погледати у видеу на почетку текста.

среда, 28. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару