Читај ми!

Директорка РФЗО о заменама за лекове који се више не производе – који су већ у апотекама, на које мора да се чека

Директорка РФЗО Сања Радојевић Шкодрић каже за РТС, поводом навода о несташицама лекова, да се ради о ситуацијама које су потпуно нормалне и које се редовно дешавају. Објашњава која је замена за палитрекс, како је решен проблем са прогестероном, и шта је предузето због несташице хормона раста. Када је реч о деци лептирима, наводи да од укупно 38 оболелих, 17 треба да прима терапију, а да је струка одредила двоје који су најхитнији.

Лек за децу лептире стигао је у Србију, а двоје деце јуче је започело своје лечење.

Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић рекла је у Београдској хроници да до маја 2023. године није постојао лек за ту болест, већ су се углавном примењивали завоји и газе, а нови лек је тек 15 месеци регистрован.

Целокупна терапија на годишњем нивоу кошта 600.000 евра, наводи Радојевић Шкодрић, али напомиње да се не примењује целе године, већ шест месеци, па се онда направи пауза да би се видели ефекти лека.

На лек чекају и друга деца а Радојевић Шкодрић наводи да од укупно 38 оболелих, 17 треба да прима терапију, а да је струка одредила двоје који су у овом моменту најхитнији.

"Наравно, у складу са финансијским средствима, повећаваће се број пацијената, тако да ово нису једини пацијенти који ће се лечити", додаје директорка РФЗО.

О несташицама и заменама за лекове

Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање осврнула се и на наводе о несташици лекова на тржишту.

Према њеним речима, ради се о ситуацијама које су потпуно нормалне у свету лекова и које се редовно дешавају, као и да јој је жао што се деца злоупотребљавају у политичке сврхе.

Који сируп мења палитрекс

Што се тиче палитрекса, наводи да је тај лек пре три године престао да се производи, и да његова адекватна замена јесте цефалексин.

"То је други произвођач, али потпуно исти лек и он такође, као и палитрекс, постоји у облику сирупа и у облику таблета", додаје Радојевић Шкодрић.

Међутим, додаје, и тај сируп сада прекида алкалоид производњу, тако да се може рећи да га готово, као и палитрекса, нема.

Онај антибиотски сируп који мења све ове, који је новија генерација, и којег има у довољним количинама, јесте панцеф, наглашава Радојевић Шкодрић.

Проблем са прогестероном "решен", када ће бити у апотекама

Када је реч о прогестерон трогестану, наводи да је производња глобално престала и да се појавио нови облик, модерни, који је и скупљи, због чега је компанија и прекинула са производњом и увела нови лек.
Разлог престанка његове производње који је компанија навела јесте што он повећава ризик од настанка карцинома.

Радојевић Шкодрић напомиње да сви хормони који се дуже време користе у већим дозама ризик од развоја карцинома.

Директорка РФЗО наводи да је проблем са прогестероном решен и да се нови облик тог лека неће тако звати, већ ће бити други назив компаније "Фајзер".

"Тај лек је већ од стране Републичког фонда стављен на листу лекова, предат је влади Републике Србије, влада ће врло скоро усвојити листу", наводи Радојевић Шкодрић и додаје да је два месеца од момента од када Влада усвоји листу, потребно спровести тендер и набавити лек, да би он био у апотекама.

Што се тиче епидемијских студија које су показале да једна компонента тог лека повећава ризик од настанка карцинома.

Несташица хормона раста, нови лек стављен на листу

У Србији постоји озбиљна несташица хормона раста, наводи Радојевић Шкодрић и додаје да се највише користио нордотропин, али да компанија свуда у свету прекида са производњом.

"Постоји нови облик који смо такође ставили на листу, на овој истој листи на којој је и нови облик прогестерона, налази се и нови облик хормона раста. И он ће такође два месеца од момента усвајања листе бити доступан пацијентима", наводи Радојевић Шкодрић.

уторак, 27. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару