Осам савета МУП-а за безбедно коришћење интернета за родитеље и децу

Министарство унутрашњих послова Србије објавио је неколико конкретних корака које грађани могу и сами да преузму када је реч о безбедности деце на интернету, наводећи да свакодневно ради на истрагама које штите најмлађе од опасности на интернету.

Служба за борбу против високотехнолошког криминала, Управе за технику Министарства унутрашњих послова у објави на Инстаграму препоручила је корисницима да подесе јаке лозинке и да их редовно мењају, као и да прате активности своје деце на интернету и уче их о сигурности.

МУП такође саветује родитељима да се пријави свака сумњива активност која угрожава безбедност њихове деце, а у случају да су жртва сајбер криминала, одмах то и пријаве.

"Ваша брза реакција може спречити даљу штету. Безбедност на мрежи почиње са вама. Чувајмо децу и обезбедимо им сигурну будућност!", наглашава се у објави.

МУП је дао и осам конкретних савета за безбедно коришћење интернета за родитеље и децу и подсетио да данас постоје бесплатне апликације родтиљеских контрола уз помоћ којих може да се ограничи приступ детета неовлашћеним садржајима.

Такође се препоручује да се користе максималне опције приватности налога.

МУП саветује да се добро размисли пре објављивања или слања неком фотографија или видео записа, јер, како је наведено "када се то једном уради на Интернету они постају јавни".

Саветује се и да се никад не пристаје на састанак са особом коју сте упознали путем Интернета, као и да се креирају безбедни профили на друштвеним мрежама и сервисима постављањем лозинки које нису једноставне.

МУП саветује да се на друштвеним мрежама не прихвата свако за пријатеља јер се путем Интернета никада не може знати с ким се комуницира, осим ако није реч о особуи коју познајете лично.

Препоручено је и да се не објављују лични подаци на Интернету, попут адресе становања, имена школе, имејла и броја мобилног.

Деци се саветује и да разговарају са родитељиима о проблемима у виртуелном свету.

Институције којима особа треба да се обрати у случају да је жртва сајбер криминала су:

  • ВЈТ, посебно тужилаштво за борбу против високотехнолошког криминала vtk@vtk.jt.rs
  • Служба за борбу против високотехнолошког криминала, Управа за технику МУП Србије prijavipedofiliju@mup.gov.rs;
  • Чувам те-Национална платформа и Национални контакт центар за безбедност деце на интернету, 19833.
субота, 24. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару