Цене екскурзија у појединим школама иду и до 80.000 динара – ђачка путовања постала луксуз

Ускоро почиње нова школска година, а са повратком у клупе, ђаци у септембру и октобру одлазе и на екскурзије. О искуствима ученика и наставника на ђачким екскурзијама за РТС су говорили Ана Димитријевић из Форума београдских гимназија и Дарко Егер из Актива директора новобеоградских школа.

Ана Димитријевић је навела да не може униформно рећи да је услуга на екскурзијама добра или лоша, али да се дешава да буде на нижем нивоу од очекиваног у односу на цену екскурзија.

"Дешава се да, рецимо, деца спавају на помоћним креветима. Значи да се по два кревета убаце у собу, да хране буде недовољно или да некада не буде задовољавајућег квалитета. Деси се некад и да се аутобус, док још нисмо изашли из Београда, поквари. То су заиста инцидентне ситуације", истакла је Димитријевићева.

Дарко Егер је објаснио да вође пута директорима школа подносе извештаје у којима наводе примедбе на услуге које су им пружене.

"Имамо један укупан који нам касније може послужити као смерница за планирање", рекао је Егер и додао да се у извештају наводе примедбе на смештај, храну и остале услуге током екскурзије.

Ана Димитријевић је оценила да одлазак на екскурзију у Србији данас јесте луксуз.

"Зато што се у Србији не живи тако добро као што се можда прича на телевизији. Али, мислим да једноставно родитељи морају озбиљно да одвоје новца за ту екскурзију. Ја радим у гимназијама, наше ексурзије су дуже, неке су и у иностранству, али цене буду за екскурзију где имате једно ноћење око 17, 18, 20 хиљада, до екскурзије где имате пет ноћења, до 80.000 иду у неким школама. То све зависи од екскурзије. То јесте луксуз", поручила је Димитријевићева.

"Цене зависе од услова које школе траже"

Дарко Егер, који је директор основне школе, оценио је да цене зависе од услова које школе траже.

"Што су нижи, или да кажем, скромнији услови, и цене су ниже. Тако да негде постоји безбедносни минимум испод кога не можемо да идемо, а то је рецимо квалитет аутобуса који мора да буде задовољен", нагласио је Егер.

Ана Димитријевић је истакла да се у школи у којој она ради увек јавља једна иста агенција, а понекад и две.

"Некада је то било, бар три агенције, некад четири и пет су се јављале и ви онда имате некакав избор. Наравно, неке одмах отпадну, јер не одговоре на захтеве које ми тражимо, али сада последњих година, то је углавном једна агенција по школи", навела је Димитријевићева.

Додала је да не зна шта је разлог томе, али да је јавна тајна да се агенције међусобно договарају која ће где да понуди, како би свако узео неки део колача, али да не може да тврди да је то тачно.

Разговор са Аном Димитријевић и Дарком Егером у целости погледајте у видео-снимку на почетку текста.

петак, 23. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару