Читај ми!

Број заражених коронавирусом расте због летовања, нема пацијената са тежом клиничком сликом

Од почетка маја повећава се број заражених коронавирусом. Ипак, већина оболелих има благу до средње тешку клиничку слику и то није довело до повећаног оптерећења здравственог система. За првих 20 дана августа тестирано је готово 9.000 особа, а више од 30 одсто је било позитивно. Директорка лабораторије "Ватрено око" Снежана Јовановић каже за РТС да због повећаног броја путовања у летњем периоду, вирус циркулише и расте број заражених. Очекује се да број заражних настави да расте.

У лабораторији "Ватрено око" се последњих дана уради готово три пута више тестова, него пре само две недеље.

Директорка лабораторије др Снежана Јовановић рекла је у Дневнику РТС-а да су у мају радили око 400 узорака, од којих је само 10 било позитивно, а да је у јулу и августу дошло до значајног повећања од око 900 до 1.000 тестираних на месечном нивоу.

"У јулу смо имали око 15 одсто позитивних антигенских тестова и око 13 одсто позитивних пи-си-ар тестова. Јуче, сваки трећи узорак који је тестиран пи-си-ар тестом за детекцију САРС-КоВ-2 вируса је био позитиван. Односно укупно негде око 15 одсто позитивних пи-си-ар тестова и 23 одсто антигенских тестова од укупног броја урађеног", наводи Јовановић.

Наводи и да је дошло до повећања броја хоспитализација у земљама где грађани Србије иду на летовање – у Италији, Шпанији, Грчкој, Турској, и у неким земљама у региону, као што су Северна Македонија, Босна и Херцеговина.

Управо због повећаног броја путовања у летњем периоду, људи се више крећу, вирус циркулише и расте број заражених.

Докторка очекује да ће у септембру, због почетка школске године, или у октобру када крену факултети, због повећања контаката сигурно доћи до повећања не само броја тестирања на дневном нивоу него вероватно и процента позитивних.

У свету је најчешћа варијанта коронавируса флирт, што је варијанта омикрона.

"Обично се каже да су то или лакше или средње тешке клиничке слике. Негде је дошло до повећања броја хоспитализација, чак и у земљама у окружењу, али клиничка слика код нас, према оним подацима које ја имам, није (тешка). Клиничка слика је температура 38 до 40, запушен нос или кијање, цурење из носа, бол у грлу, болови у мишићима, костима, главобоља, и поједини пацијенти имају такође и дијареју“, наводи Јовановић.

четвртак, 22. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару