Читај ми!

Утврђена неисправност воде из бунара у хотелу у Крупњу, где је педесеторо деце имало стомачне тегобе

Завод за јавно здравље Шабац утврдио је неисправност воде из сопственог бунара у хотелу "Гранд" у Крупњу, где је око педесеторо деце имало стомачне тегобе. Истичу, међутим, да не могу са сигурношћу да кажу шта је узрок тегоба и да и даље сматрају да се ради о норавирусу. Хотел ће бити привремено затворен.

Анализом Завода за јавно здравље Шабац утврђена је контаминација воде из бунара у хотелу "Гранд" у Крупњу, различитим врстама микроорганизама и одступања од правилником дефинисаних вредности.

У договору са републичким санитарним инспектором, хотел ће бити привремено затворен.

Епидемиолог Драгана Радојичић, начелник Центра за контролу и превенцију болести Завода за Јавно здравље у Шапцу, рекла је да, што се тиче деце која су имала стомачне тегобе, нема информације да је било ко хоспитализован у овом тренутку.

"Имамо информацију из Зрењанина да су се јављали код доктора, али нико није хоспитализован. А остала деца која су такође имала тегобе, њих 28, они су остали у Крупњу, били су један дан на дијететском режиму и од сутрадан су кренули са тренинзима", наводи докторка.

Што се тиче анализа, каже да нису завршени резултати од стране ветеринарске санитарне инспекције и ванредног санитарног прегледа запослених.

"Деца која су била хоспитализована у општој болници Лозница, они су давали столицу на вирусе и копрокултуру, ти резултати су у реду, то јест није нађен вирус, а од бактерија нису нађене салмонела, шигела, кампилобактер", наводи др Радојичић.

Што се тиче узорака које је Завод за јавно здравље узимао, заједно са Републичком санитарном инспекцијом на терену, брисеви радних површина, брисеви руку запослених у кухињи и конобара – они су исправни.

"Оно што могу рећи за воду коју смо узимали на анализу, узимали смо градски водовод на чесми у кухињи, узимали смо њихову сирову воду из локалног њиховог бунара и та вода и једна и друга су неисправне. Неисправност не може да нам укаже на проблем који је настао, већ да вода која је убачена у систем сирова, није вршена ни надзорна контрола те воде", додаје докторка.

Што се тиче узорка тегоба код деце, истиче да то са сигурношћу не може да каже, зато што нису у могућности да одреде нити извор нити пут ширења.

"Ми даље мислимо да се ради о норавирусу и да је контактно преношено", каже Радојичић.

Након овога, додаје, информације ће ићи даље, а санитарна инспекција ће наложити хотелу шта треба да уради.

"Ја мислим да мора да направи неку паузу, јер мора да се уради генерална дезинфекција хотела", сматра докторка.

У тренутку пријаве првог случаја за викенд, у хотелу је боравило 125 деце са тренерима и неколико гостију. 

Након информације да су у суботу пријављене стомачне тегобе код око педесеторо деце и њихових тренера на спортским припрема у хотелу у Крупњу, заштитник грађана Зоран Пашалић покренуо је испитни поступак оцене законитости и правилности рада Министарства здравља, Одељењa санитарне инспекције и Завода за јавно здравље Шабац.

среда, 21. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару