Читај ми!

Саопштење "Прогласа" о позивима на разговоре са представницима власти

Поводом вести објављених у неким медијима да је председница Народне скупштине намеравала да позове неке чланове Прогласа на разговор, представници те иницијативе обратили су се јавности.

Иницијатива "Проглас" саопштила је да се нико од њених чланова неће одазивати на позив за разговоре иза затворених врата са било којим носиоцем власти.

У саопштењу се наводи да је велики број грађана Србије за иницијативу "Проглас" могао да сазна једино "слушајући увреде и омаловажавања које су на њен рачун изнели Ана Брнабић и председник Александар Вучић" у медијима с националном покривеношћу, а да им никада није указана прилика да на њих одговоре.

Зато, како истиче "Проглас", било какав позив на разговор види се као "изнуђени тактички маневар власти" која нема одговор на масовно исказан захтев грађана Србије да се обустави пројекат ископавања литијума.

Наглашава се да о непримерености тог позива сведочи и то што долази у тренутку када се, како се оцењује, "над бројним еколошким активистима и грађанима врши огољена репресија и застрашивање“, тако што се приводе и хапсе због тобожњег подривања уставног поретка.

Додаје се да се истовремено води селективна, таблоидна хајка на удружења грађана која своје активности финансирају из законом допуштених извора, страних донација, истих оних које обезбеђују несметано функционисање највиших државних органа и јавних установа и служби ове земље.

"Проглас" ће, како се наглашава, и у предстојећем периоду наставити с активностима због којих је настао – активностима повезивања, укрупњавања и координације најширег круга актера у друштвени и политички фронт "за демонтажу личног режима власти и успостављање легитимних и одговорних институција које ће поступати у складу са Уставом Републике Србије".

У саопштењу се оцењује да они који позивају на разговор "узурпирају сувереност која припада грађанима ове земље", тако што их закидају за слободне и поштене изборе, обесмишљавају установу референдума и ефективно онемогућавају грађанску иницијативу по било ком значајном политичком питању.

"Зато не треба да се чуде што све већи број грађана излази на тргове и улице својих села и градова и једино решење види у актима грађанске непослушности као и то 'што их после врућег лета чека још врелија политичка јесен'", закључује се у саопштењу.

среда, 21. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Zelja za lepotom
Bravo
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?