"Тиршова 2" гради се у три смене – шта је највећи изазов у изградњи

Упркос високим температурама, на градилишту Тиршове 2 ради се у три смене, пошто су потребни обимни радови на потпорном зиду. Надлежни најављују да ће све бити завршено у року – до 2027. године.

Четири крана, тешке машине, 300 радника у две смене, па се ради све до поноћи. У најкраћем, то је градилиште болнице Тиршова 2. Ни врућине их нису успориле, а ако буде потребно, радиће се у три смене.

Иако се чинило да је превише времена потрошено на изградњу приступне саобраћајнице и потпорног зида, надлежни тврде да је морало тако, јер је требало уклонити 150.000 кубних метара земље, поставити чак 323 шипа разних пречника и висина.

Уграђено је више од 11.000 кубних метара бетона, а зграда од 62.000 квадратних метара, још се не назире.

"У овом моменту, пошто смо завршили заштиту темељне јаме, бетони су јако груби и ми ту не можемо да поставимо на тако припремљену подлогу термичку и хидроизолацију. Из тог разлога зидамо ову равну површину преко које ћемо лако поставити изолацију и још лакше хидроизолацију, да не бисмо имали пропусте и да нам сутра објекат не би цурео. Овде је такође припрема у доњој зони, поставља се арматура, да бисмо поставили, ипак се то зове темељна плоча, јер има функцију и темеља и саме плоче и она ће имати дебљину од 90 центиметара, да би могла да послужи тој сврси", објашњава Раде Белаћевић, руководилац пројекта из Министарства за јавна улагања.

До јуна следеће године сваког месеца по једна плоча 

План је да се сваких месец дана уради по једна плоча, а свих 11 етажа до јуна следеће године. Како радови буду одмицали у висину, зидаће се преградни зидови, радиће се прикључци за воду, канализацију, струју, а на овом делу градилишта биће постављене топлотне пумпе које ће грејати нову болницу, већу од Арене.

Док не буде завршена, најмлађи пацијенти из Београда, Србије и земаља региона и даље ће долазити у Дечју болницу, у којој се годишње оперише око 10.000 деце.

"Нова болница, то је поптуно нови концепт лечења, потпуно нови концепт у дечјој медицини. То ће бити једна модерна зграда са најсавременијом опремом, са великим просторним капацитетима. Биће омогућено свима нама да радимо у једним светским условима, да лечимо нашу децу", наводи доц. др Синиша Дучић, директор Универзитетске дечје болнице Тиршова.

План је да Тиршова 2 буде завршена на лето 2027. године, а до ње ће моћи да се дође из Делиградске улице и са ауто-пута. Нова зграда, најновија медицинска опрема и још 50 лекара који ће до тада завршити специјализацију – то ће бити Тиршова 2.

среда, 21. август 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару