Читај ми!

Колико је опасно да клима-уређаји раде ноћу – може ли се струја безбедно уштедети

Јефтина струја у Србији је увек ноћу, у Београду од поноћи до осам ујутру. Ипак, уређуји су неретко дотрајали па се многи питају колико ризикују тиме што укључују апарате ноћу не би ли снизили рачуне за струју. Може ли се безбедно уштедети?

Ноћи су опет вреле, тешко се спава без клима-уређаја или вентилатора, које често раде без престанка. Грађани рачунају да су мање оптерећени јер их не греје директно сунце. Приметили бисмо да нешто није како треба, али спавамо.

Енергетичар Милан Јанковић упозорава да се често имровизује.

"Укључујемо клима-уређаје преко продужних каблова или закачимо неку сијалицу, ако нема уземљења, ако није монтирана клима како треба, онда смо у великој опасности. Ако се тај квар не уочи на време и услед њега дође до веће потрошње, она због тога почне да се греје и на крају се запали", објашњава Јанковић.

Ватрогасци кажу да ових дана подједнако долази до пожара и због заборављених укључених рингли, опушака и неисправних клима-уређаја.

"Тај број није тако велики у односу на број клима који је уграђен по нашим становима и пословним просторима, све зависи како се ти уређаји уграђују и одржавају", наводи командант Ватрогасно-спасилачке бригаде Београд Драган Миковић.

Миковић саветује да се клима-уређаји понекад и искључе и да се не остављају да раде када је стан празан и констатује да тада може доћи до ширења пожара.

Како уштедети струју преко дана

Струја је од поноћи до осам сати јефтинија скоро четири пута. Према неким прорачунима, знатне су уштеде када се ноћу кува или перу веш и судови. Уз укључен бојлер, све то је велико оптерећење за електроинсталације, поготово ако су старе и слабо одржаване.

Милан Јанковић упозорава да машине за прање веша или судова имају много електронике и делова који могу направити проблем. Због тога не препоручује да се ти уређаји укључују ноћу и да раде без надзора.

Начин да се уштеди је да се укључују дању, по вишој тарифи, али да се користе неки економичнији програми за прање.

"На пример, ако перете бели веш на 90 степени, потрошиће негде око два киловата електричне енергије, док се на 60 степени троши само киловат. Двоструко мања потрошња, а са овим новим детерџентима квалитет прања је исти", каже Јанковић.

Ако температуру на термостату климе са 21 подигнемо на 23, уштедећемо око 15 одсто енергије, кажу стручњаци.

Струја се може уштедети и преко дана, а онда ноћу мирно на спавање.

уторак, 13. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару