Читај ми!

Најмасовнији повратак Срба на КиМ обележен у Осојану сећањем на митрополита Амфилохија

Четврти по реду "Ђедов сабор", посвећен митрополиту Амфилохију Радовићу и повратку Срба у осојанску долину пре 23 године, одржан је у Осојану код Истока. Свете Макавеје повратници су, на предлог упокојеног митрополита, прогласили празником села и повратка.

Педесетак Срба смогло је снаге пре 23 године и вратило се у осојанску долину.

Са сећањем и споменом на повратак житеља овог села, и на митрополита Амфилохија који је дане проводио са њима, у Осојану је служена света литургија.

Митрополит и епископ рашко-призреснки Теодосије, био је сведок повратка Срба у њихово родно село, на згаришта, да би наставили живот који су други прекинули.

"Наша поља ови воћњаци, све је било запуштено и није било лако вратити се у том тренутку и придржати крст свога страдања. Иако на свом распећу имали су веру и наду, имали су Христову љубав да се поново врате на своја огњишта. Када имамо за савезника господа и свете његове онда нам нико од људи неможе трајно наудити", поручио је након литургије епископ рашко-призренски.

Митрополит Амфилохије један је од најзаслужнијих за повратак Срба у Осојане код Истока. Храбрио их је и подржавао својим примером.

"Нека би нас Бог све умудрио у ова тешка времена када су се различите пошасти надвиле над нашом земљом, на нама је само да се вратимо нашим храмовима, вери и Богу. Иђасмо за светим митрополитом Амфилохијем који је трчао тамо одакле су сви бежали, ишао је где је мука где је народ и захваљујући њему данас смо овде, на место повратка, покајања", рекао је владика.

Од педесетак повратника у почетку, у Осојану их је временом било све више, да би стигли на око три стотине повратника.

Оживела су осмогодишња школа, амбуланта, локални дом културе, Пошта.

Животних изазова од повратка до данас у Осојану било је на претек, али су повратници опстали.

Међутим, међу повратницима младих је све мање. Одлазе и траже егзистенцију.

Старији не размишљају о одласку, али са све мање наде да ће им бити боље.

Представници владе Србије поручили су повратницима у Осојану да су за њихов бољи и сигурнији живот, уз снажну Србију, потребне и промене у свету.

"И онда ћемо једино тако успевати да ствари решавамо онако како ми мислимо да треба и онда ћемо бити у ситуацији да се радујемо политичким победама Срба на Косову и Метохији који су нам насушна потреба", рекао је окупљенима у Осојану Милош Терзић, помоћник директора Канцеларије за КиМ.

Осим у Осојану, Срба повратника има још и у оближњем Жачу, Шаљиновици, те селима на путу од Клине до Истока.

недеља, 11. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару