Читај ми!

Ни готово три деценије од "Олује" не знају се гробови свих несталих

Ни после 29 година од Акције "Олуја" не зна се судбина свих несталих особа. Хрватска није спремна да тему стави на дневни ред, каже председник комисије за нестала лица. Вељко Одаловић истичући да немамо право на заборав. Председница Удружења породица "Суза" Драгана Ђукић напомиње да гробнице Срба који је регистровао Хашки трибунал још нису ексхумиране.

Oко 2.000 Срба убијено је или нестало, а више од 220.000 је протерано у акцији "Олуја", коју је хрватска војска извела од 4. до 7. августа 1995. године.

Радмила Крстић је 5. августа 1995. последњи пут је видела оца. Тек деценију касније сазнала је да су га са још тројицом српских војника на рејону Сувалска Међа, заробили припадници Петог корпуса Војске БиХ, која је током акције "Олуја" била подршка хрватским снагама.

"Тачно се види на снимку који смо добили након неких десетак година, шта се ту издешавало, да се одиграо такав злочин, односно незапамћен масакр над та четири поштена, праведна борца", каже Крстићева.

"Мислим да имам право да сазнам и да дознамо и добијемо те посмртне остатке од наших најмилијих, да их на достојанствен начин сахранимо", додаје Радмила Крстић.

Више од 600 Срба без познатог гроба

Још се трага за 623 Срба несталих у "Олуји". По евиденцији Удружења "Суза“, међу њима је највише цивила и жена.

Председник Комисије за нестала лица каже да не постоји сарадња са Хрватском јер она није спремна да тему несталих особа стави на дневни ред.

Већ две године нисмо ниједном позвани ни на једну локацију. Неке локације у Хрватској су познате и верификоване давних година. Мртвачнице у Хрватској су пуне тела за које не знамо коме припадају. Нити можемо да одемо на локацију, нити се поступа по нашим захтевима, нити можемо да уђемо у мртвачнице, наглаашва Вељко Одаловић.

Председница Удружења породица "Суза" Драгана Ђукић указује на то да је након "Олује" вршена санација терена, убијени Срби су покопани у заједничке гробнице које су регистроване од стране Хашког трибунала.

"Многе и данас нису ексхумиране. Хрватска као чланица ЕУ једина је земља у региону која има регистрована гробна места, а не ексхумирана ни након три деценије. Зашто, само зато што су у тим регистрованим гробницама покопани Срби", истиче Ђукићева.

У односима Србије и Хрватске, питање несталих једно је од најспорнијих, али није једино.

Милојко Будимир, генерални секретар Удружења Срба из Хрватске наводи да сваке године деси од 400 случајева разних напада на Србе, на њихову имовину.

"Ми који смо живели на тим просторима знамо да смо били катастарски власници земље, али већина те земље није била уписана у судске књиге. И сад они под изговором сређивања тих књига, одузимају земљу, преписују их општинама, а оне их дају другима", каже Будимир.

За свега неколико дана хрватске акције "Олуја", протерано је око 220 хиљада Срба, а скоро 2.000 убијено. Србија и Република Српска 29-годишњицу "Олује" обележиће сутра у Лозници.

петак, 02. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару