Читај ми!

Ђорђе добио нову јетру: Живот се наставља и после овога, али неупоредиво лакше него пре

Повећава се број трансплантација у Србији. Ђорђе Илић, коме је трансплантирана јетра, каже за РТС да се живот наставља неупоредиво лакше него пре. Др Наташа Петровић поручује да је потребно само више добре воље и хуманости, јер тимови су уиграни и спремни.

Једно "да" у недељи за нама означило је спас и продужетак за чак шест живота. Три "да" - за мање од месец дана, спасило је 16 живота.

Захваљујући хуманости породице донора, и спремности врхунских трансплантационих тимова, повећава се број трансплантација у Србији.

Tрансплантација је једина област у медицини која може да се догоди и развија само уколико постоји сарадња грађана и здравственог система. 

Двадесетпетогодишњи пацијент Ђорђе Илић из Параћина каже да је прошло 11 дана од трансплантације јетре.

Када је стигао позив да постоји могућност да добије нову јетру, Ђорђе каже да је био узбуђен и да је чекао пет година. "Било је прича да можда и нисам за трансплантацију, али је она урађена“, истиче Ђорђе и додаје да је сада лакше планирати будућност.

"Живот се наставља и после овога, али неупоредиво лакше него пре“, рекао је Ђорђе.

У Параћину живи са оцем и мајком, има старијег брата и сестру, који не живе у том граду. "Настављам свој живот и свој посао", каже он.

Нада се да ће бити више донора. "Ако сам и ја стигао на ред за трансплантацију, стићи ће и остали, само треба имати вере и стрпљења“, поручио је Ђорђе.

Др Петровић: Само је потребна хуманост на делу

Шеф тима анестезије у Ургентном центру Наташа Петорвић рекла је да су за мање од месец дана потписане три сагласности – три породице потресене личним губицима својих најближих, успеле су да схвате да могу помоћи – само је потребна хуманост на делу.

"Пуни смо ентузијазма, посвећени програму трансплантације, не знамо за радно време. Имамо подршку државе и Министарства, све што нам треба, само да буде више добре воље и хуманости“, каже Петровићева.

Зупчаници су се поркенули, само настављамо тамо где смо стали, додаје докторка.

На трансплантацију јетре чека, како каже, између 60 и 70 пацијената.

"Искрено се надам да смо изашли из фазе збуњености у којој је цела планета била због пандемије, да се враћамо себи. Људи су срцем разумели поруку нашег програма и мислим да ће се тако наставити“, закључила је др Петровић.

петак, 02. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару