Стаматовић: Од почетка године на путевима погинуло 257 људи, будите опрезни током дугих путовања

Од почетка године у саобраћајним несрећама у Србији погинуло је 257 људи, рекао је за РТС вршилац дужности директора Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић. Истакао је да је најчешћи узрок саобраћајних несрећа у Србији неприлагођена брзина и позвао на опрез приликом дугих путовања.

Вршилац дужности директора Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић рекао је за РТС да је за месец дана кроз Србију прошло преко два милиона возила која су само транзитирала, а у претходних десет дана било је готово четири милиона путника на граничним прелазима.

Оценио је да су то подаци који говоре да су путеви оптерећени и да то треба имати у виду приликом планирања путовања.

"Оно што је битно јесте да свако ко путује на дуга путовања да се добро информише када иде на пут, у којим деловима дана јесу гужве. Обично су гужве у раним јутарњим часовима или касно предвече. То је оно што могу добром организацијом да покушају да избегну, а свакако да се наоружају стрпљењем", нагласио је Стаматовић.

Поручио је свима који путују да у путовање урачунају време које ће провести на граничним прелазима и да не покушавају да брзом вожњом надокнаде време које су провели чекајући на граници, пошто тиме угрожавају и себе и друге путнике.

"Од почетка јула погинуле 44 особе"

Стаматовић је истакао да су од почетка јула у саобраћајним несрећама погинуле 44 особе, што је повећање у односу на јул прошле године, када је погинуло десеторо људи мање.

"Када говоримо о статистици на нивоу целе године, до данас је 257 људи изгубило живот. И то јесу подаци који упозоравају и то јесу подаци које морамо озбиљно да схватимо. Ниједан рат нама не може да однесе толико живота колико саобраћај у Републици Србији. Морамо сви бити значајно опрезнији. Морамо сви много више водити рачуна", истакао је Стаматовић.

Нагласио је да је најчешћи узрок саобраћајних несрећа у Србији неприлагођена брзина и да се због тога догоди трећина несрећа, као и да је ове године број младих који су настрадали у саобраћајним несрећама порастао за око 30 одсто.

Стаматовић је истакао да ће бити појачане контроле саобраћаја и током одржавања фестивала у Гучи, али и да је њихова главна улога превенција којом желе да спрече страдање у саобраћају и да скрену пажњу на безбедност и ризике.

Разговор са Бранком Стаматовићем у целости погледајте у видео-снимку на почетку текста.

понедељак, 29. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару