Лопови стан могу да обију за пет минута - могу ли сигурносне камере и аларми да их обесхрабре

Свакога дана се у Београду опљачка неколико станова. Знамо да није добро да преко мрежа најављујемо одлазаске на летовања, да је корисно имати комшиницу која све види и да стално спуштене ролетне могу да буду позив провалницима.

У сезони годишњих одмора комшија Брана је главни чувар станова, каже у шали. Задатак му је да потенцијални крадљивци не посумњају да је стан празан и да су власници отпутовали.

"Ја сам дежурни, водим рачуна да на два или пет дана будем у једном од тих станова, да отворим прозоре, да угасим светло, да спустим ролетне, значи врло је битно имати тај детаљ да се нешто дешава у стану иако нема чоевак ту који је на годишњем одмору“, каже Брано Малишић.

"Добро је то да ипак постоје неки добри, позитивни комшијски примери где се људи друже и дају и кључеве кад се оде на годишњи одмор, јер и они су свесни ризика кад остављају празан стан шта може да се деси", напомиње Дејан Вујичић, професионални управник.

Аларми, камере, видео-надзор, сигурносна врата отежавају лоповима посао. Ипак свакога дана у Београду опљачка се неколико станова.

"Циљ провалника је да изврши преметачини, односно крађу у кратком временском року. Статистика показује да су просечни станови од 50 до 60 квадрата, који били мета тих лица, извршилаца кривичних дела крађе, од пет до осам минута им је потребно да они изврше читаву преметачину стана", каже др Милош Томић са Факултета безбедности Универзитета у Београду.

Све су ређе пљачке које се дуго припремају, такозваним типовањем. Тада крадљивци знају све о објекту, алармима, псима чуварима, али и о породици која ту живи и њиховим навикама.

Слађан Јанковић из Одсека за сузбијање тешких крађа из Полицијске управе за Град Београд рекао је да се око 90 процената провала ради ад хок, што значи да провалници обилазе одређене мете напада, станове или куће које планирају да провале и након уверења да нема никога у кући - обилазе те станове, гледају да ли је укључено светло ако падне мрак, да ли су спуштене ролетне.

Како каже Јанковић, дешава се да чак и позвоне у ту кућу или стан, ако нико не отвори или ако неко отвори увек имају спремне изговоре траже породицу Петровић, Јовановић и када се увере онда врше провалу у тај објекат.

Ма колико мислили да је одређено место у нашем стану скровито, за то знају и лопови. Зато стручњаци саветују да се новац и драгоцебности чувају у банци.

Друштвене мреже имају и провалници и користе их, па свака објава или постављање слика са одмора могу да буду додатна потврда да власници нису у стану, који тако постаје лака мета.

петак, 12. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару