Читај ми!

Преминуо новинар Раде Брајовић

Дугогодишњи главни и одговорни уредник "Вечерњих новости" Радисав Раде Брајовић преминуо је у Београду, након краће и тешке болести, саопштило је данас Удружење новинара Србије.

Раде Брајовић рођен је 23. новембра 1938. у селу Косићу код Даниловграда, у Црној Гори, а 1962. дипломирао је југословенску књижевност на Филолошком факултету.

У новинарству је био од фебруара 1962. године до пензионисања јула 1999. Радио је у "Борби" од 1962. до 1966, а потом у "Вечерњим новостима" - прво као коректор, па сарадник и уредник више рубрика, стални дописник из света (Велика Британија, Кина, Индија) и главни и одговорни уредник од новембра 1987. до новембра 1998. године.

Као студент сарађивао је са листом "Студент", а у часопису "Дело" објављивао је књижевне критике.

Покренуо је више нових издања и листова, почео и издавање књига, оснивач је медијске компаније Новости д.д, чији је био генерални директор.

Добитник је бројних новинарских награда - "Светозар Марковић", "Димитрије Давидовић", више годишњих награда "Вечерњих новости" и награде за животно дело "Слободан Глумац", награде УНС за животно дело, као и Европског медијског Оскара.

Раде Брајовић биће сахрањен у четвртак 11. јула у 12.30 на Новом гробљу у Београду. Окупљање је у 11.30, а опело у 12 сати.

Комеморација ће бити одржана у четвртак у 9.30 сати у Прес центру УНС-а, Кнез Михаилова 6/III.

Саучешће председника Вучића

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио јетелеграм саучешћа породици, пријатељима и колегама поводом смрти Радета Брајовића, у којем је истакао да је са тугом примио вест о његовој смрти, јер је, како је рекао, са њим отишао још један велики део часне историје нашег новинарства.

Брајовић је био искрени патриота, али надасве велики професионалац који је као стандард и императив поставио објављивање истинитих и благовремених информација о релевантним темама, које су лако налазиле пут до читалаца и због јединственог и препознатљивог стила новинарске школе 'Новости' ", рекао је Вучић, наводи се у саопштењу Службе за сарадњу с медијима председника.

Додао је Брајовић да је уградио цео професионални живот у медијску кућу која је израсла у велику и угледну компанију, утемељену на бескомпромисним начелима тешке новинарске професије - тачно, јасно и часно, што је уједно био једини прави, али и најтежи пут ка читалачкој публици“.

"И као новинар и као уредник, Раде Брајовић је увек водио рачуна о националним интересима и у најтежим историјским околностима по наш народ и државу, али је увек инсистирао на истини и провери информација, знајући колики утицај медији имају на формирање јавног мњења. Зато и данас, у временима опасних лажи и дезинформација, новинарски легат господина Брајовића наставља да живи као путоказ који ће следити генерације новинара и уредника његових 'Новости'. Нека почива у миру", наводи се у саучешћу председника Вучића.

понедељак, 08. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару