Читај ми!

Годишњица оснивања САЈ-а, 45 година борбе против свих видова криминала и тероризма

Специјална антитерористичка јединица, најелитнија јединица МУП-а, обележила је 45 година постојања, вежбом у бази у Батајници. Министар унутрашњих послова Ивица Дачић сигуран је у САЈ као ослонац државе у борби против свих видова криминала и тероризма.

О њиховим акцијама мало се зна. Једина су специјална јединица МУП-а. Оспособљени су и обучени да решавају сложене талачке ситуације, да хапсе опасне криминалце. Име их обавезује да против тероризма и терориста немају милости. Поред савремене технике, опреме и наоружања, људи су им ипак најважнији.

Пуковник полиције и помоћник команданта САЈ-а Владан Мирковић наводи да су припадници јединице превасходно добровољци.

"Припадници МУП-а који су се добровољно пријавили за рад у САЈ-у, прошли изузетно ригорозну селекциону обуку и наставили свој даљи рад у јединици као припадници одређених тимова“, рекао је Мирковић.

Ко постане припадник САЈ-а наставља напорну обуку. Нарочито истичу ону са елитним специјалним јединицама из целог света.

Увежбавање са специјалцима из Војске Србије им је, наглашава командант, подигло борбену способност на виши ниво. Због искуства и обучености, спремни су да у сваком тренутку изврше све задатке како би заштитили сигурност грађана и безбедност Србије.

Командант САЈ-а и пуковник полиције Спасоје Вулетић истакао је начело сталне приправности и готовости као дефинисаље оперативних принципа.

"У светлу тренутних безбедносних изазова са којима се савремени свет суочава, уз миграцију становништва из других делова света ка Европи, начело сталне приправности и готовости прикладно дефинише наше оперативне принципе: Одлучност, изненађење, брзина и мобилност. Имају при томе стално на уму и потребу за пропорционалним одговором на све могуће безбедносне изазове и претње“, рекао је Вулетић.

Јубилеј је прилика да се доделе награде истакнутим припадницима. Међу њима успешни ултра маратонац Јовица Спајић. Награде и због успеха на такмичењу специјалних јединица у Дубаију.

Ивица Дачић, министар унутрашњих послова навео је као заштитини знак САЈ-а одлучност, професионализам, храброст и ефикасност у тешким ситуацијама.

"Од оснивања 1978. године САЈ је неколико пута мењала назив и унутрашњу организацију, али су принципи рада остали исти. Ваша историја је и историја Србије. Ви сте прошли све кроз шта је прошла Србија и наш народ. И зато желим овде још једном заиста да истакнем да ми највише што можемо дугујемо породицама погинулих припадника САЈ-а и свих других припадника МУП-а и наравно војске“, рекао је Дачић.

Централно место у бази САЈ-а представља зид са 16 имена. То је успомена на оне припаднике који су дали живот вршећи своју дужност.

среда, 03. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару