После невремена ситуација се смирује; Видовић за РТС: Последњих 12 сати није било интервенција

Помоћник начелника у Управи Сектора за ванредне Давор Видовић рекао је за РТС да је после снажног невремана ситуација мирна, последњих 12 часова није било интервенција. Највише их је било у Београду и Смедереву. У случају невремена избегавајте боравак на улици, не возите аутомобил кроз подвожњаке, причврстите делове који могу да падају са тераса и других објеката, дао је Видовић три кратка савета.

Отклањају се последице невремена које је, у протекла два дана, погодило неке делове Србије. Уз град и јак ветар, највише кише пало је у Срему и на подручју Београда готово 80 литара по метру квадратном. Биланс невремена праћеног градом су и уништени усеви. Снажни пљускови праћени градом и олујним ветром погодили су и регион.

Помоћник начелника у Управи Сектора за ванредне ситуације Давор Видовић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је ситуација мирна и да последњих 12 часова није било интервенција које се тичу отклањања последица невремена.

"У претходном периоду укупно смо интервенисали 71 пут, на свим интервенцијама учествовала су 202 ватрогасца са 76 возила и 21 пумпом“, прецизирао је Видовић.

Невреме се кретало тако што је практично ушло са западне стране Србије и прво је погодило територију Шапца и његову околину.

Највише интерценција у Београду и Смедереву

у нисмо имали интервенције зато што је углавном био град, тако да није било неких других последица по нас. Невреме се кретало преко Срема и отишло практично у јужну Бачку, где је било доста интервенција. Затим се пренело према Београду, односно према Смедереву, где смо највише пута интервенисали“, истакао је Видовић.

У том периоду евакуисана је једна особа која није била повређена, већ је искључиво евакуисана са пута који је био блокиран стаблом које је пало.

Проблеме су правила стабла

Видовић каже да је у Београду била најгора ситуација. "Београд је био веома погођен, било је много порушених стабала, много лимених кровова је било погођено, односно ветар је ломио кровне покриваче. Интервенисали смо да бисмо једноставно смањили ризик по повреде наших суграђана, тако да смо више од 20 пута интервенисали на уклањању стабала. У Београду смо три пута уклањали велике кровове“, навео је Видовић.

Према његовим речима, велику улогу је одиграло и Градско зеленило које је помагало при уклањању стабала али и у неким другим врстама техничких проблема.

Екипе су и даље приправне

Видовић каже да је 3.500 ватрогасаца-спасилаца увек приправно да помогне свим грађанима.

"Увежбавамо и радимо сваки дан на оспособљавању својих људи и њихове спремности за реаговање“, напоменуо је Видовић.

Борба са пожарима

Претходни период карактерисали су нешто већи пожари - на неким грађевинским објектима, односно на неким фабричким погонима.

"Хтео бих да напоменем да је од почетка године било више од 18.000 интервенција припадника ватрогасних и спасилачких јединица на територији целе Србије, што је повећање у односу на исти период прошле године, од око 36 процената“, каже Видовић.

Знатно је повећан број пожара на отвореном простору, што је 111 посто више пожара него у истом периоду прошле године.

једне стране, имали смо невреме, односно громове, који су нам направили велики посао на кућама, односно на другим грађевинским објектима, али једноставно ми се увек спремамо да реагујемо", подвукао је Видовић.

Београд и Смедерево су били погођени громовима, било је пожара у Шиду, на територији Београда,и у Пожаревцу.

Три кратка савета

Помоћник начелника у Управи Сектора за ванредне дао је грађанима савете шта да раде у случају непогода.

"У случају временских непогода, када се тако нешто дешава - за почетак избегавајте боравак на улици, када крене невреме, због ваше личне безбедности, немојте возити кола где очекујете да постоје проблеми, односно, кроз подвожњаке и остала места где се скупља вода, да не бисте остали заглављени. Причврстите делове које могу да падају са ваших објеката, са тераса и слично", закључио је Давор Видовић.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару