Читај ми!

Туристи носили чамце, лежаљке и столице - шта подразумева ограничње тежине пртљага у аутобусима

Директор Националне организације туристичких агенција Александар Сеничић рекао је да су грчке власти повећале таксе и да се сада за 10 дана у апарманском смештају плаћа 15 евра, уместо досадашњих пет. Напомиње да су препоруке о ограничењу тежине пртљага у аутобусима из безбедносних разлога путника.

Сезона одмора је почела, али и даље нема већих задржавања на границама. Каква је ситуација у Грчкој, колико је тамо поскупела боравишна такса и која је новина у вези тежине пртљага који можемо да понесемо аутобусом на летовање за Јутарњи програм говорио је Александар Сеничић, директор Националне организације туристичких агенција.

Александар Сеничић процењује да ће у најомиљенијој дестинацији за Србије, у Грчкој, ове године летовати више од милион туриста, али да је важно уочити пораст боравишних такси.

"Одлука грчких власти је да повећају таксе, прошле године је био велики број поплава и пожара и као додатна помоћ тим регијама уведено је повећање такси. До сад смо плаћали на апартманима боравишну таксу од пола еура дневно за један апартман, па је то било пет еура за десет дана. Сада је то 1,5 еура дневно, односно 15 еура за десет дана“, рекао је Сеничић.

Такса за хотеле је са два до пет, повећана на три до десет еура. Хотели са пет звездица имају највећу таксу и до десет еура по особи. Такса обрачунава по смештајној јединици, а не по особи.

За четворочлану породицу и до 100 килограма пртљага у аутобусу

Од првог јуна уведено је необавезујуће правило за тежину пртљага који може да се унесе у аутобус, налик авиосаобраћају, ограничено на 23 килограма.

"Имали смо велике проблеме протекле године, будући да је један број путника злоупотребљавао неограниченост у тежини и носио на летовање чамце, лежаљке, столице, али смо због безбедности пуника предложили ограничење. Сматрамо да је апсолутно довољно да једна породица која путује са троје или четворо чланова треба да има четири торбе по 23 килограма, дакле, око 100 килограма пртљага“, казао је Сеничић.

Пожари у Турској и Грчкој

У туристичким местима, Кушадасију и Анталији, владају пожали, али Сеничић наводи да нема места за бригу.

"Пожари у тим областима не утичу на боравак туриста, јер су пожари у планинама и брдима. Нико није евакуисан и не разматра се могућност евакуације. Довољно је све удаљено“, рекао је директор Националне организације туристичких агенција.

Александар Сеничић навео је да се прати ситуација у свим обларима захваћених пожаром и препорука је да се људи понашају у складу са препорукама домицилних органа. 

уторак, 02. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару