Почиње кампања "Вози одморан", на пут одморни са паузом на свака два сата

Кампања "Вози одморан“, намењена свим возачима и путницима који ће током јула и августа пролазити кроз Србију, првенствено путницима који иду на дуга путовања, онима који транзитирају али и свима онима који се у летњим месецима нађу на нашим путевима почела је са промоцијом.

Помоћник директора Агенције за безбедност саобраћаја Србије Мирко Коковић изјавио је да је кампања "Вози одморан", намењена свим возачима и путницима који ће током јула и августа пролазити кроз Србију, а првенствено путницима који иду на дуга путовања, онима који транзитирају али и свима онима који се у летњим месецима нађу на нашим путевима.

Помоћник директора Агенције за безбедност саобраћаја Србије Мирко Коковић навео је да ће кампања трајати до 10. септембра, а значајна је јер се показало да се због заједничких институционалних активности, смањио број погинулих и повређених особа у саобраћајним незгодама.

“Један од главних узрока саобраћајних незгода на путевима у току летњих месеци, које за последицу имају тешке телесне повреде или смртни исход, јесте умор. Циљ ове кампање је да подигнемо свест код возача и да им представимо колико умор може бити опасан и до каквих последица може да доведе", рекао је Коковић.

У летњим месецима сваког дана се догоди до 100 саобраћајних незгода.

"У просеку лети месечно смртно страда око 40 лица и око 1.600 лица задобије повреде у саобраћајним незгодама. У јулу и августу 2023. године погинуло је 76 и повређено 3.832 лица, од којих је 720 лица задобило тешке телесне повреде. Време годишњих одмора јесте време када се сви опусте, а то је у саобраћају недопустиво, јер је сваки тренутак изузетно битан, а некада и пресудан", рекао је Коковић.

Лажан осећај превазилажења кризе

Кокотовић је навео да је једини лек за умор сан. Музика, отварање прозора, кафа и енергетски напици не уклањају умор, већ стварају заблуду возачу и дају лажан осећај да је возач превазишао кризу.

"Како су умор, пад концентрације и поспаност чести разлози настанка саобраћајних незгода у летњим месецима препоручујемо да планирате путовање, припремите возило, планирате трасу пута и припремите себе и да на пут кренете здрави, наспавани и одморни, на свака два сата вожње, одморите најмање 15 минута", истакао је Коковић.

Кампања "Вози одморан" покренула је Агенција за безбедност саобраћаја заједно са Министарством унутрашњих послова и осталим друштвено одговорним партнерима.

понедељак, 01. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару