У свету 120 милиона присилно расељених, Србија мигрантима успутна станица

Рекордних 120 милиона људи у свету присилно је расељено пре свега због постојећих и нових конфликата у Судану, Конгу, Мјанмару, Појасу Газе, Украјини. Сирија остаје и даље највеће глобално жариште са око 13,8 милиона избеглих у земљи и ван њених граница, подаци су УНХЦР-а на Међународни дан избеглих.

Међу онима који су морали да напусте домове а којих је данас толико да би могли да населе један Јапан је и Махмуд Шалаби - једини преживели најгоре бродске катастрофа на Медитерану. У бродићу који се пре годину дана преврнуо надомак Грчке биле су стотине људи а тела његових 16 пријатеља никада нису пронађена.

"Нико не жели да прихвати да су мртви јер још нису чули никакве вести о њима нити знају шта им се десило. Чланови породице су звали свог рођака и тај телефон је звонио. Зато размишљају како то када је телефон у мору, како може да звони и да се људи јављају на тај број. Јављају се и говоре страним језицима, не арапским", каже Махмуд Шалаби из Египта.

У импровизованим или претрпаним бродовима, несигурним гуменим чамцима, многи и даље крећу у потрагу за сигурнијим животом. Грчка обалска стража на мети је оптужби да када се чамци приближе обали не помаже. За нехуман однос критикована је и Мађарска која је пре неколико дана због свог поступања изгубила спор.

одсетићу Европски суд правде је оценио да је мађарско понашање представља кршење прописа, директиве о азилном поступку и директиве о враћању људи и захтевао је да Мађарска одступи ово сада је извршна мера коју је комисија ЕУ тражила", објашњава Радош Ђуровић из Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила.

У прихватним центарима у Србији је 475 миграната, већина из Сирије, Авганистана, Пакистана, Марока. Они који одлуче да остану или не могу да наставе пут помоћ добијају и кроз програм интеграције изгеглица.

"Компаније али и Национална служба за запошљавање нас подржавају како би људи који долазе са одређеним искуством могли да раде у Србији, науче језик, да нађу живот и не буду терет за систем социјалне заштите", истиче представник УНХЦР у Србији Суфијан Ађали.

На светски дан избеглица подршка и за више од 53.000 породица избеглих и интерно расељених у Србији. После више од три деценије и даље је доста оних који нису решили стамбено питање нити повратили имовину.

"Скоро 600.000 грађана из Хрватске, БиХ, је дошло у Србију, ако погледамо тај број у односу на број становника можемо рећи да је сваки десети становник Србије у једном тренутку био избеглица", наглашава наташа Станисавњевић из Комесаријата за избеглице и миграције.

Иран, Турска, Немачка, тренутно збрињавају највећи број избеглица, подаци су УНХЦР-а.

понедељак, 24. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару