Читај ми!

Сезонски послови - који су радници најтраженији

Сезонски послови веома су популарни, посебно међу младима, али има и радника у зрелим годинама који у сезони годишњих одмора додатно зарађују. Милош Турински из Инфостуда каже за РТС да се још од априла на Јадранском приморју траже радници за послове из области угоститељства, нарочито кувари.

Највише огласа је за сезонске послове у домену угоститељства – траже се конобари и помоћни радници у ресторанима и хотелима, а ту су послови у пољопривреди, као што је сезонско брање воћа.

Милош Турински наводи да послодавци већ пар година имају велику муку да пронађу кандидате, односно заинтересоване, који ће се бавити управо тим пословима, јер велики број наших људи заправо и одлази пут иностранства, нарочито Јадрана, када је реч о угоститељству.

Са друге стране, кандидати су и мало избирљиви, али, сматра Турински, с разлогом, јер неки послови могу бити заиста тешки. "Дневнице за сезонско брање воћа, пре свега малина, на неким местима су поприлично добре, али то није правило", додаје.

"Може се десити да вам дневница не буде довољна, а кандидати истичу да су то заиста и тешки послови – 10 сати се ради на отвореном, под сунцем, заиста није лако и није за свакога", наводи Турински.

Указује да постоје много послова који су згодни за студенте, јер могу да се раде и хонорарно, и пола радног времена.

"Дуги низ година популарна је достава, где се може самостално одређивати сатница, колико ће дневно уложити времена, али сходно томе ће им бити и зарада", каже Турински.

Турински наводи да су ту и послови који су дошли с пандемијом ковида, кол-центри.

"Студенти могу да их раде од куће, пар сати дневно и да их јако добро уклопе са својом школовањем", каже Милош Турински додајући да се ови послови могу подвести под привремене и да могу трајати и годинама.

Напомиње да у угоститељству послови нису нужно сезонски, само је већа потражња у летњим месецима, баш из разлога великог броја одлазака наших радника пут Јадранског приморја, нарочито у Хрватску, Црну Гору и Словенију.

"Од априла, ту су поред конобара потребни и кувари који су свуда дефицитарни а траже се и спремачице, хостесе и промотери. "Велика је потражња, али и могућност добре зараде", каже Турински.

Напомиње да рад у пољопривреди није препоручљив за пензионере због своје тежине, али да су ту послови чувара и продавца сладоледа.

Према његовим речима, у овом тренутку преко "Инфостуда" у понуди је преко 3.000 активних огласа за посао.

Турински саветује заинтересоване да директно контактирају и са самим послодавцима или пољопривредним газдинствима и понуде своје услуге.

Што се тиче послова који захтевају одређену стручну спрему, Турински указује на то да још од 2015. године траје већа потражња за радницима са средњом стручном спремом.

Због недостатка радне снаге, Турински констатује да су у Србију дошли грађевинци из Индије и Турске, возачи из Шри Ланке, достављачи из Узбекистана.

недеља, 23. јун 2024.
26° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару