Читај ми!

Трећи дан мале матуре, осмаци полажу тест из изборног предмета

Ученици осмог разреда основних школа у Србији полажу завршни испит на крају основног образовања и васпитања из једног од пет понуђених предмета по свом избору - биологије, географије, историје, физике и хемије.

Трећи дан мале матуре, осмаци полажу тест из изборног предмета Трећи дан мале матуре, осмаци полажу тест из изборног предмета

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић посетила је Основну школу "Бранко Радичевић" у Панчеву и ученицима који полажу трећи тест у оквиру завршног испита пожелела да остваре што боље резултате.

"Пред вама је још један тест у оквиру завршног испита. Током ова два дана већ сте савладали трему и верујем да вам је данас лакше, поготово што решавате тестове из предмета који сте бирали у складу са афинитетом", рекла је Ђукић Дејановић, саопштило је Министарство просвете.

Осмаци су у уторак полагали тест из матерњег језика, а јуче тест из математике. 

Прелиминарне резултате за сва три теста ученици ће моћи да виде 22. јуна, а коначне 25. јуна, у школи и на порталу Моја средња школа.

Попуњавање листа опредељења биће 26. и 27. јуна 2024. Она је истакла да су за школску 2024/2025. планирана 72.522 места, а право да полаже завршни испит има 66.970 ученика.

Завршни испит почиње у 9 и траје до 11 сати и спроводи се у исто време у целој Србији, а уколико је испит почео са закашњењем, време испита се продужава тако да израда теста траје 120 минута. Ученици су дужни да у школу дођу најкасније сат времена пре почетка испита.

Шта понети на тест

На тест из изабраног предмета ученици треба да понесу хемијску оловку која пише плавом бојом (не оловку "пиши-бриши"), графитну оловку и гумицу.

Са собом треба да понесу ђачку књижицу, образац са идентификационим налепницама (образац 41, уколико се налази код ученика после пробног завршеног испита), као и прибор за рад.

Ученици не смеју напуштати просторију у којој се полаже испит првих 45 минута испита, као ни последњих 15 минута.

На завршном испиту није дозвољено коришћење мобилних телефона, паметних сатова, калкулатора, бележака, папира, нити других материјала који не спадају у прописан прибор за испит.

Сваки од тестова носи максимално 20 поена, а да би се израчунали поени за упис потребно је број освојених бодова на тестовима из матерњег језика и математике помножити са коефицијентом 0,7, а број бодова освојених на трећем тесту са 0,6.

субота, 22. јун 2024.
34° C

Коментари

samovoljno pristale
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару