Читај ми!

Канали преваре – од фиксног телефона до вештачке интелигенције, позовите полицију

Позиви на фиксни телефон, са непознатог броја узнемирили су грађане претходне недеље. То је још један од многобројних начина да се злоупотребљавају лични подаци или узима новац. Све чешће смо на мети превара - СМС порукама, позивима, мејловима, а сада преваранти злоупотребљавају и вештачку интелигенцију.

Иако ретко користи фиксни телефон, када је са друге стране везе чула једва разумљив мушки глас особу која се представља као лекар и која је зове јер јој се дете повредило наша саговорница није остала равнодушна.

"Ја сам се збунила, рекла сам да је вероватно погрешио број јер су ми деца одрасле особе. Инсистирао је да је пала са степеница, да се изубијала, да не може да говори и да је сигурно добар број, да су у Вишеградској, тако да сам објашњавала да ћу одмах да дођем, где је… Рекао је да не треба да долазим, питао да ли имам новца јер треба да се плати да се не би одсекла нога. Све ми је било необично од почетка", прича саговорница РТС-а.

Брзо је контактирала ћерку и схватила да је била на мети превараната. На то да се у брзини нећете снаћи, углавном рачунају они који желе да вас насамаре, упозоравају стручњаци. Од вас ће тражити личне податке, притискати вас да брзо делујете и не стигнете да размислите.

"Обратите пажњу на ситнице, на детаље, трудите се да будете разумни и трезвени, имајте у виду да кад год вам неко захтева хитну акцију, неодложну и по правилу да одате одређени лични податак, податак са платне картице или други податак о личности који може да се злоупотеби, то је разлог да вам се укључи аларм", објашњава Младен Милошевић са Факултета за безбедност Универзитета у Београду.

Реч је о врло софистицираним и комплексним преварама, објашњавају у МУП-у. Многи насамарени због стида и непријатности не пријаве да су оштећени. Међутим, иако је процедура за надокнаду штете дуготрајна, надлежни са довољно података о превари могу да реше случај.

"Пријава грађана треба да буде комплетна, да буде потпуна, да буде чињенично добро описана и да буде поткрепљена материјалним доказима који полицијским службеницима могу да помогну у расветљавању овог кривичног дела. Када кажемо материјалним доказима, пре свега мислимо на скриншотове, на бројеве телефона са којих су контактирани, на линкове ка сајтовима, односно платформама које су посећивали и слично", указује Никола Чучиловић, заменик начелника Управе за технику МУП-а Србије.

Савет је и да добро обратите пажњу на сваки детаљ, да будете опрезни на интернету, да не постављате фотографије и снимке вас и ваше деце, јер уз помоћ вештачке интелигенције злоупотребљава се и глас, изглед и лик нама блиских особа.

Преваре могу да оду толико далеко, да чак и вама добро познат глас са друге стране жице заправо није глас особе коју познајете.

субота, 22. јун 2024.
33° C

Коментари

samovoljno pristale
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару