Читај ми!

Калемегданска тврђава, леп поглед и опасне зидине – како спречити трагедије

Иако на Калемегданској тврђави постоје чувари који дежурају даноноћно, па и табле са упозорењима на опасност, једанаестогодишње дете тешко је повређено када је у суботу увече пало са Калемегданске тврђаве, а десетак дана раније настрадао је мушкарац који је пао са 20 метара висине. Радници обезбеђења даноноћно обилазе терен, али за трагедију је довољан и тренутак нечије несмотрености.

Калемегданске крошње могу да буду спас од врућине. Туристи, родитељи са малом децом, омладина. Ранци на леђима, телефони и апарати у рукама, па чак и дронови.

Зид уз шеталиште најчешће служи за седење, сунчање или као стаза са бољим погледом. Још само један корак за добар снимак.

Некада баш то може да буде кобно, јер Калемегдан није само парк. Једанаестогодишње дете тешко је повређено када је у суботу увече пало са Калемегданске тврђаве, а десетак дана раније настрадао је мушкарац, који је пао са 20 метара висине. 

Где су границе безбедности

Грађани у анкети истичу да је битно да и сами воде рачуна о безбедности и не нагињу се преко ограде.

"Препоручујем да идете стазама, могу мало да се прекрше нека правила, али у границама безбедности", каже једна од саговорница РТС-а.

Други учесник анкете истиче да воли да дође на Калемегдан, али да му је страшно кад види да млади људи ходају по ивици зидина.

Обезбеђење и видео надзор

Радници обезбеђења 24 сата обилазе терен. Простор од око 60 хектара, на коме се налазе "Београдска тврђава" и парк "Калемегдан", је под видео-надзором, што истиче и Наташа Томић из ЈП "Београдска тврђава".

"Комплекс је покривен са 67 камера високе резолуције, као и са физичко-техничким обезбеђењем које је константно присутно и обилази простор", каже Томић.

Готово да нема дана када неког од посетилаца не опомену.

"Уколико примете да неко седи на зидинама и сматрају да је то небезбедно, било да је то млађа или старија популација, они приђу и опомену", каже саговорница РТС-а.

Истиче да, уколико, радници обезбеђења виде да се неко пење на експонате – било да су то мала деца или одрасли – њихова је обавеза и да усмере и обавесте посетиоце да то није безбедно за њих ни за друге.

Најчешћи узрок несрећа – људска непажња

Падова и повреда готово сваке године има и на Петроварадинској, Смедеревској, Нишкој, Пиротској тврђави.

Неки комплекси су, из безбедносних разлога, повремено били и затварани за посетиоце.

Негде деци до 14 година није дозвољен улазак без родитеља.

Надлежни кажу да је упркос таблама и знацима упозорења у највећем броју случајева узрок несреће људска непажња. Зато је опрез неопходан.

Иначе, парк Калемегдан и тврђаву годишње обиђе више од два милиона посетилаца.

среда, 19. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије