Читај ми!

Патријарх Порфирије и председник Вучић честитали Курбан-бајрам

Исламски верници у недељу прослављају Курбан-бајрам који траје четири дана. Предстојећи празник су честитали председник мешихата Исламске заједнице у Србији Мевлуд Дудић и председник Врховног сабора Исламске заједнице Србије Мухамед Јусуфспахић. Патријарх Порфирије браћи и сестрама по праоцу Авраму - Ибрахиму, жели мир здравље и срећу. Нека дух Курбан-бајрама буде подстицај да нашу Србију, поручио је председник Вучић. Влада Србије донела одлуку да је за муслимане понедељак нерадан дан.

Исламски празник Курбан-бајрам почиње сутра и траје четири дана. Муслимани Бајрам дочекују у својим домовима, а у зору одлазе у џамије на сабах-намаз, чекају излазак сунца и клањају бајрам-намаз.

"Наша вера нас учи да на овом свету нисмо сами већ да делимо судбину са људима различитих вера, култура и нација. Наше су нам наде исте али су нам исте и наше муке. Зато нам је потребно јединство у различитости које је могуће само ако спојимо наша надања и ако се удружимо у борби против заједничких мука", поручио је Мевлуд Дудић, председник мешихата Исламске заједнице у Србији.

Председник Врховног сабора Исламске заједнице Србије Мухамед Јусуфспахић се поводом предстојећег празника помолио за мир у Србији и међу људима.

"Молимо Бога драгог да нам чува мир у Србији, да нам чува Србију у миру, да нас чува све скупа, у добрим међуљудским односима и да нас чува у добром суседству са свим нашим суседима", рекао је Јусуфспахић на конференцији за новинаре.

Додаје да је све лакше и лакше бити муслиман у Србији и подсетио на одлуку Владе Србије да, пошто је Курбан-бајрам падао у недељу, муслимани у Србији имају право да користе понедељак као слободан дан за Курбан-бајрам.

Муфтија истиче да су се многе добре промене десиле у Србији. 

"Нећу рећи само промене, него изузетно добра побољшања и Богу смо захвални на томе", рекао је Мухамед Јусуфспахић.

Влада Србије: За муслимане понедељак нерадан

Влада Србије донела је закључак којим се послодавцима у Србији препоручује да запосленима – припадницима Исламске заједнице у Србији, који празнују Курбан бајрам, омогуће да не раде 17. јуна, другог дана исламског верског празника.

Како се наводи у саопштењу са седнице владе, препорука је донета полазећи од чињенице да се први дан празника у овој години обележава у недељу.

Председник Владе Милош Вучевић честитао је Курбан-бајрам реис-ул-улеми Исламске заједнице Србије и главном муфтији и председнику мешихата Исламске заједнице у Србији, као и свим верницима исламске вероисповести.

Вучевић је рекао да овај празник одликује радост, породични склад, срећа и свима који обележавају пожелео да га проведу са својим најближима, негујући заједништво, уважавање и саосећање, који су предуслови за мир и стабилност.

Министарка Славица Ђукић Дејнановић је у име Министарства просвете честитала празник исламским верницима.

Изјавила је да ће завршни испит у основним школама бити померен за један дан и одржаће се 18, 19. и 20. јуна, а поводом закључка Владе Србије да 17. јун, други дан Курбан-бајрама, буде нерадни дан за припаднике Исламске заједнице у Србији.

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић срдачно је честитао један од највећих празника Курбан-бајрам свим исламским верницима у Србији.

"Свим исламским верницима најсрдачније честитам Курбан-бајрам и желим да празничне дане проведу у радости и слози са својим ближњим. Нека дани великог бајрамског празника протекну у знаку мира, слоге и међусобног поштовања, како налаже традиција и како од нас тражи време у којем живимо“, наводи се у честитки Ивице Дачић.

Поручио је да је Србија заједничка кућа свих који у њој живе, без обзира на нацију и веру.

Министар унутрашњих послова је у Новом Пазару рекао да је одлука Владе да понедељак буде нерадни дан за све они који славе Бајрам "велики допринос стабилној ситуацији, добрим међунационалним односима у Србији и изградњи поверења".

“Нека нам Курбан-бајрам буде пут ка помирењу и заједништво у нашим животима. Овај посебан дан нас подсјећа на универзалне вриједности које нас повезују и инспирише да заједно градимо бољу будућност. Зближимо наша срца и пружимо наше руке, да превазиђемо потешкоће и заједно градимо бољу будућност за све нас", поручио је министар Усаме Зукорлић. 

Празник су верницима честитали и министар Никола Селаковић, Братислав Гашић, председница Покрајинске владе Маја Гојковић и престолонаследник Србије Александар Карађорђевић.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије