Читај ми!

Пси у азилима треба да се осећају заштићено, ко то контролише

Полиција је ухапсила педесеттрогодишњака за ког се сумња да је из бокса пустио своја два пса и оставио их без надзора. Пси су напали 30-годишњу жену и нанели јој толико тешке повреде, да је завршила у земунској болници. Полиција је ухапсила волонтера удружења за животиње "Пуж" у Великом Градишту, због сумње да је занемарио своје обавезе у прихватилишту, због чега је од глади и жеђи угинуло више пасa. Како се наводи, он је препродавао храну уместо да је даје псима. Ко контролише прихватилишта за животиње и удружења?

У Београду постоји 19 регистрованих прихватилишта за псе, од којих је шест основао град. Да би неко имао приватно прихватилиште мора да добије дозволу од Управе ветерине и испуни одређене услове. Пре свега, да се животиња ту осећа сигурно и заштићено.

"Да је прихватилиште један стабилан објекат, са зидовима, подовима и свимпратећим елементима који се могу лако прати, чистити, дезинфиковати, да постоје одређени прописи у односу на број пријављених капацитета прихватилишта, са пројектованом величином будућих прихваћених животиња", каже Љиљана Ивањац из Ветеринарске инспекције.

Особље мора бити обучено за рад са животињама и проћи обуку Управе ветерине. Пси свакодневно морају имати храну и воду за пиће, то је основни услов.

Може ли удружење да има прихватилиште

Удружење "Дражевац", надомак Обреновца има скоро 500 паса. Живе у оквиру приватног домаћинства. У дворишту куће су боксови, џакови са храном. Екипу РТС-а дочекало је тридесетак паса, има и болесних, слепих. Сви пси су стерилисани и чиповани. Ипак, "Дражевац" у Управи ветерине није регистрован као прихватилиште.

"Не може удружење да има прихватилиште, удружења су најчешће невладине органзације. Удружење у АПР-у нема ту делатност. Најчешће истичу да имају циљ хуманитарног типа, да служе за помоћ у кризним ситуацијама или уоченим друштвеним аномалијама. Било је пријава и анонимних и потписаних да нека удружења имају своја прихватилишта", рекла је Љиљана Ивањац.

У удружењу "Дражевац" пси сити и разиграни

У "Дражевцу" су пси сити и разиграни, а Ветеринарска испекција је потврдила да ту није имала основа да реагује.

Весна Грубљешић Прокопљевић, председница Удружења "Дражевац", каже да инспектори долазе, али да је код ње све чисто. Донације се реализују преко броја рачуна прихватилишта "Дражевац".

"Имала сам скоро проверу, финансијска полиција је била, носила сам у Ваљево папире одакле ми храна, имам рачуне и свог књиговођу", прича председница Удружења "Дражевац".

Трагедија у Великом Градишту 

И у Великом Градишту, где је недавно, како су медији пренели, угинуло више паса од глади и жеђи, радило се о удружењу. Објекат је илегалан, кажу у Управи ветерине и није био регистрован као прихватилиште. То је потврдила и чланица овог удружења Слађана Богичић.

"Па нема власника, има удружење. Ја не морам чак ни да идем сваки дан овде. Ја сам само по статуту, то је устав једног удружења", рекла је Слађана Богичић додајући да је одговорност на свим члановима.

Да су били регистровани као азил, инспекција би контролисала услове у којима држе животиње. Овако, као удружење могли су само да прикупљају новац и храну и тако помажу прихватилиштима.

Србија има закон о добробити животиња који јасно и детаљно уређује како се сме поступати према њима. Казне за оне који раде супротно одредбама, су и до милион динара.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару