Читај ми!

Прошлe су 23 године од убиства новинара Милана Пантића - и даље без оптужнице против убица

У Јагодини је обележена 23. годишњица од убиства новинара Милана Пантића. Сумња се да је убијен због писања о спорним приватизацијама, али одговорних за убиство још нема. У спомен на Милана Пантића установљена је награда за новинарску храброст, коју је ове године добила је Сладјана Зарић, ауторка и уредница документарних емисија у РТС-у.

Ко је у улазу зграде на само неколико корака од стана напао и ударцима у главу убио Милана Пантића питање је без одговора и 23.године касније.

"Милана Пантића свакако није убио неки манијак, умоболник, слободни стрелац тако да кажем, већ га је убила структура којој је народски речено стао на жуљ“, каже Милан Бабовић, заменик главног уредника "Новости", 

Претходне две деценије обележило је премештање предмета из јагодинског тужилаштва у Тужилаштво за организовани криминал у Београду па назад у Јагодину. При МУП-у је формирано чак осам радних група.

"Враћање овог случаја, националног случаја у Јагодину, симболично говори о неком покушају прања руку, па ако неко у Јагодини успе нешто да уради, ако не успе нисмо ми криви, вероватно тако размишљају", каже Веран Матић из Комисије за истраживање убистава новинара.

"Нама је правда потребна и верујем да ћемо коначно у разумном временском року сви заједно дочекати испуњење и права и правде.То је потребно не само породици, то је потребно читавом нашем друштву, свакоме од нас појединачно и читавој нашој земљи заједно", каже “Дејан Ристић, министар информисања.

Ове године награда "Милан Пантић за новинарску храброст” додељена је Слађани Зарић за више од 30 документараца које је потписала као режисер и сценариста.

"Када добијете награду која носи име човека који је жртвовао свој живот за оно што је новинарима најсветије, истину, онда не можете а да не будете јако почаствовани", рекла је Слађана Зарић, уредница у документарном програму РТС-а.

На годишњицу страдања Милана Пантића и представници Комисије за истраживања убиства новинара састали су се са вишим јавним тужиоцем у Јагодини надлежним за тај случај за који ни после 23 године није подигнута оптужница.

недеља, 16. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије