Читај ми!

Лепа реч је 50 одсто лечења – а како да се пожалимо на лекарске увреде

Јавност су запрепастиле реченице упућене пацијентима, чак и тешко болесној деци и њиховим родитељима, које је на друштвеним межама објавила једна инфлуенсерка. Која је процедура када пацијент жели да уложи званичну жалбу за РТС објашњавају начелница Опште праксе Дома здравља Вождовац Драгана Милошевић и правник те установе Павле Којовић.

Дуже од четири године у болницама и домовима здравља не постоји заштитник пацијената. Укинут је током епидемије коронавируса, а после тога, остала је пракса да, ако имате примедбу, морате да се жалите писменим путем, имејлом или да одете лично у Секретаријат за здравство.

Правник у Дому здравља Вождовац Павле Којовић каже да се у тој установи пацијенти углавном жале на дужину чекања на преглед.

"Увек постоји неки хитан случај који се прими преко реда и проблем се обично решава на фин начин, али има пацијената који желе да уложе писмену жалбу", додаје Којовић

Како је навео, ако нису задовољни односом лекара прво могу да се обрате начелнику службе, потом директору Дома здравља и на крају могу да послати писмену жалбу имејлом, поштом или да је доставе лично.

"Та жалба се онда предаје директору здравствене установе, а потом иде правној служби која жалбу заједно са позивом за изјашњење прослеђује лекару, медицинској сестри или другом особљу на коју се односи", објашњава Којовић.

Милошевић: Љубазношћу и емпатијом до поверења пацијената

Др Драгана Милошевић, начелница Опште праксе Дома здравља Вождовац, наглашава да се пре свега мора радити на љубазности и емпатији према пацијенту.

"Лекари су ту због пацијента, било да се жали на дужину чекања, прописивање терапије, издавање упута – покушавамо да свакоме изађемо у сусрет", додаје Милошевићева.

Наглашава да пацијенти треба да знају која су им права и да су лекари дужни да им све објасне чиме се, напомиње, стиче поверење.

"Каже се да је лепа реч 50 одсто лечења. Ако се лепо приђе пацијенту, да лекар буде ту за њега и примени своје знање на терапију и лечење", истиче Драгана Милошевић.

Докторка Милошевић наводи да се 90 одсто жалби мирно реши. "Ми смо ту да усмеримо пацијенте, они имају право да се жале. Ако сте љубазни и пацијенти спусте лопту".

Којовић: Нерадо се прихвата могућност замене изабраног лекара

Павле Којовић указује на то да пацијент чак и ако добије трапију и одреди му се ток лечења, има права да се жали ако сматра да је лекар био груб и нељубазан.

"Ако се установи да је такав лекар био неемпатичан, директор има право да га казни, а ако се то понови укључује се стручна комисија. Уколико пацијент не буде задовољан њиховим писменим одговором може се обратити саветнику за пацијенте или Инспекцији Министарства здравља", каже Којовић.

Према његовим речима, пацијенти могу да замене изабраног лекара али ту могућност нерадо прихватају.

*Опширније у видеу на почетку текста

недеља, 23. јун 2024.
22° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару