Читај ми!

Славиша Орловић објавио да подноси оставку на место декана ФПН-а

Редовни професор Факултета политичких наука у Беоргаду Славиша Орловић објавио је на платформи Икс (Твитеру) да подноси оставку на место декана тог факултета уз коментар да је "факултет изнад свих".

У писму које је упутио Наставно-научном већу (ННВ) и Савету ФПН-а Славиша Орловић је навео да би спорења око његовог избора за декана, као и евентуални судски поступци у вези са избором, блокирали нормално функционисање факултета.

"Стављајући факултет на прво место, поступајући одговорно, достојан поверења које су ми колегинице и колеге указале као кандидату за декана, доследан својим демократским уверењима, не желећи да делим факултет, подносим оставку на место изабраног декана свестан аа у овој атмосфери не бих могао да реализујем програм који је подржала већина чланова ННВ-а", навео је Орловић. 

Додао је да је његову кандидатуру, осим одељења, својим потписима подржало и 21 колегиница и колега, као и да је на седници ННВ-а добио већину на тајном гласању резултатом 55 наспрам 42 гласа.

Истиче да се од онда ду јучерашње седнице против њега водила кампања и медијски линч и напомиње да против њега нема одлука нити поступака.

"У изборном поступку ниједан члан колектива није поднео жалбу или приговор изборној комсиији, Наставно-научном већу, Савету или Етичкој комисији", указао је Орловић. 

Студенти и чланице организације "Женска солидарност" испред Факултета политичких наука (ФПН) у Београду протестовали су јуче током седнице Савета ФПН-а због именовања професора Славише Орловића за декана ФПН. Он се доводи у везу са наводним сексуалним узнемиравањем студенткиње из 2014. године.

Шта се догодило на седници Савета ФПН-а

На седници Савета 13 чланова Савета гласало је за избор професора тог факултета Славише Орловића за декана. Чланица Савета Маја Гојковић објаснила је тада да је Орловић изабран за декана, пошто је пет од укупно 27 чланова овог тела током јучерашњег и данашњег дана, поднело оставке.

Међутим, актуелни декан Драган Симић, којем мандат истиче 1. октобра, рекао је да постоје два тумачења гласања у Савету ФПН-а.

"Био је један круг гласања и 13 чланова од 27 је гласало за избор Орловића, будући да је за избор потребна половина плус један, он није изабран. Међутим, чланица Савета Маја Гојковић је изашла са тумачењем да је пет чланова напустило Савет и да је по томе Орловић изабран јер је 13 већина од 22 активна члана Савета“, рекао је Симић.

Орловић је у данашњем писму навео да је седница Савета протекла у околностима које су диксредитовале изборни псотупак и креирале атмосферу снажне поларизације. 

петак, 21. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије