Читај ми!

Годишњица од убиства Димитрија Поповића у Грачаници

Парастосом на локалном гробљу, полагањем венаца и цвећа, поетским часом крај спомен капеле и академијом, у Грачаници је обележена годишњица убиства Димитрија Поповића.

У ноћи 4. јуна, пре тачно две деценије Аљберт Краснићи и Љабинот Гаши, пуцали су рафално аутоматским оружјем из возила у покрету на српске дечаке испред киоска брзе хране у Грачаници.

Седамнаестогодишњи Димтрије Поповић смтрно је страдао. Тада малолетни Краснићи осуђен је на девет и по година затвора, а Гаши је ослобођен кривице.

Мајка убијеног Димитрија, Јоргованка Поповић каже да и после двадесет године ране једнако боле.

"Двадесет година је прошло, али као да је први дан од страдања. Ниједној мајци на свету не бих пожелеа да изгуби дете“, поручила је она.

"Сваке године пред годишњицу убиства, мени долазе, питају да продам кућу, Албанци долазе, кућа није на продају. Ја не идем одавде, ни моја породица. Рекла сам да мој Димитрије не иде из Грачанице и замолила бих све наше људе да не носе своје упокојене са Косова, јер они гробом чувају Косово. Мислим да је Димитрије прва жртва после 17. марта. Он је ту, за нас се моли Богу и ја се молим да дâ свима здравље и мир и да нико не изгуби дете. После 20 година је исто као и тог дана", рекла је Поповићева.

Испред спомен капеле у Грачаници подигнутој у част пострадалом српском дечаку одржан је поетски час, а претходно су на то место представници Канцеларије за КиМ и Српске листе, предвођени др Златаном Елеком положили венце и цвеће.

Владика рашко – призренски Теодосије изајвио је на Академији сећања, да је Димитрије страдао од руку оних који би желели да сви нестанемо са ових простора

"Димитријева невина жртва нас и обавезује да будемо оно што смо вазда били - народ Божји и Светосавски. Господ управо кроз наше страдање и жртву хоће да будемо што ближи њему и да се име наше не заборави. Колико год да гинемо и страдамо рађају се нови изданци и тако као народ трајемо. Свети мученици имају највећу слободу пред Господом, јер су невини пострадали за веру и правду. Нека Димитрије буде понос свих нас који опстајемо на Косову и Метохији", рекао је владика Теодосије.

Подсетивши да је 17-годишњи младић страдао само неколико дана након што је КФОР уклонио пунктове на прилазима Грачаници, брат убијеног Димитрија и начелник Косовског управног округа Срђан Поповић је рекао да та чињеница много говори и о тренутној ситуацији.

"Колико год да упозоравамо на неке ствари, нико не жели да нас разуме на прави начин. Само се надамо да више неће бити жртава, да неће бити Димитрија Поповића, деце из Гораждевца, породице Столић из Обилића, да неће бити жетеоца и Ливадица и могао бих тако да набрајам још доста дуго“, рекао је Поповић.

Помоћница директора Канцеларије за КиМ Милена Парилић рекла је да је крв остала на рукама убице, али је срамота на душама оних који су злочин морали да спрече, а нису.

"Сећање и трпња су наше оружје којим се боримо против зла и захваљујући Влади Републике Србије и нашем председнику враћа се култура сећања у српски народ. Захваљујући култури сећања, наше су косовско-метохијске жртве живе“, рекла је Парлићева.

Убица Димитрија Поповића Аљберт Краснићи одслужио је половину казне, а крајем јануара 2021. године, убио га је отац, након свађе у породичној кући у Приштини.

Капела посвећена Димитрију Поповићу у центру Грачанице, недалеко од споменика Србима који су пострадали у претходним ратовима, како је данас речено, биће предата на употребу Епархији рашко-призренској ове јесени.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару