Читај ми!

Поново украдени каблови на железничкој станици на Новом Београду – може ли се строжим казнама против лопова

Још једна крађа каблова на новобеоградској железничкој станици. То је 24. крађа на железничкој инфраструктури од почетка године. Подаци показују да се годишње тек неколико починилаца ухвати. Могу ли строже казне и квалификација кривичног дела као изазивања опште опасности спречити овакве крађе?

Лопови су украли 50 метара каблова и то под напоном. До сада су вероватно и истопљени, а бакар продат. Откупна цена му је од 750 до 850 динара по килограму.

"Ово је 24. крађа на електротехничким постројењима железничке инфраструктуре на читавој територији Србије од почетка година, а овакве крађе су нешто што се често дешава и на европским железничким пругама", каже Ненад Станисављевић из Инфраструктура железнице Србије.

Строже казне, строжа квалификација 

Међутим, казне у другим државама су строже, кажу упућени, а ово дело се негде квалификује и као терористички акт. С обзиром на то да се возови крећу брзином од 200 километара на сат, ове крађе могле би да изазову тешке последице. Од измене закона 2013. ово дело се третира као тешка крађа.

"Ви заправо доводите у опасност живот и тело путника, доводите у опасност и имовину великог обима, тако да то не може бити то кривично дело", објашњава адвокат Александар Радивојевић.

Сатанисављевић истиче да су у диспечерским центрима та оштећења одмах сигнализирана, као и да се брзо реагује.

"Ово је доказ да шта год да се деси систем је брзо реаговао, брзо се прешло на други режим функционисања, тако да су путници и поред ове крађе потпуно безбедни", додаје Станисављевић.

Лопови добро увежбани

Починиоци су изгледа добро увежбани. Имају опрему и знају где да пресеку кабл. Иако је пруга под видео-надзором, тешко им је ући у траг. Чак и велики рециклажни центри не могу лако да утврде порекло метала које доносе физичка лица.

На већини отпада се тражи лична карта приликом продаје секундарне сировине, али често продавци и откупљивачи уствари раде заједно. Бакар се, незванично, често прода по цени изнад тржишне.

"Ово дело, овај начин крађе, може се сузбити само тако што ће та квалификација бити квалификација изазивања опште опасности", поручује адвокат Радивојевић.

У току године догоде се на десетине крађа, али подаци показују да се годишње тек неколико починилаца ухвати. За ово дело предвиђена је новчана и казна затвора до пет година. Али, у већини случајева, кажу упућени, казна буде условна.

петак, 28. јун 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару