Читај ми!

Невреме није погодило све њиве - у зони градоносног облака потпуно уништени усеви

Снажно невреме, које је погодило поједине делове Србије, нанело је велику штету на објектима, аутомобилима и усевима. Агроном Јован Сушић из Пољопривредне стручне службе Шабац каже за РТС да је у зони деловања градоносног облака уништено 100 одсто усева док на периферији таласа може доћи до неког обнављања.

Још се санирају последице после јаког невремена које је почетком недеље погодило поједине делове Србије, а последице након ураганске олује највише су се виделе у Бачкој Паланци, где су многе баште и усеви уништени.

Невреме је било и у Новом Саду, Беочину и у Темерину. Пре две недеље олујно невреме уништило је усеве и на територији Пожеге, али и Новог Пазара.

Агроном Јован Сушић из Пољопривредне стручне службе Шабац каже за РТС да је невреме нанело штету кукурзузу, соји, пшеници, с тим што невремене није подједнако стигло на све њиве, па ни размере штете нису исте на свим усевима.

"На неким местима је било драматично. У зони деловања градоносног облака уништено је 100 одсто усева и ту нема поправке", наводи Сушић.

Како каже, срећа у несрећи је да појаси који су уништени нису толико велики.

Указује да је код Бачке Тополе уништено све што је било у зони деловања градоносног облака.

"Како је јењавао интензитет града на периферији је дошло до оштећења која ће се највероватније санирати односно биљка ће преболети то али ће количина усева бити мања", наводи гост Јутарњег програма.

Указује да неке биљке могу да се опораве, те да размере штете нису исте на свим усевима.

"Биљка као и сваки жив организам има своје прилагођавање. Ако се није оштетила вегетациона купа постоји шанса да се она опорави. На пример соја ако доживи град у раним фазама она може да се опорави малтене 100 одсто. Код кукуруза ако је вегетациона купа остала неповређена исто тако може да се опорави доста добро. Међутим код усева као што је пшеница ту су материјалне штете велике", наводи гост Јутарњег програма.

Осигурањем усева до умањења штете

Основни ризик на подручју Средњег Баната је град. Климатске промене условиле су да град пада све раније, бележи се и у априлу, док у јулу град може падати просечно 12 пута.

Сви се уздају да елементарна непогода неће погодити баш њихов атар. Међутим, према речима госта Јутарњег програма не треба се надати да ће невреме заобићи баш наш крај, нашу парцелу, већ би би требали да размислимо о осигурању усева како би умањили штету.

"Бар у крајевима где се невреме понавља из године у годину јер су климатске промене стигле и код нас и много су агресивније него што су биле у досадашњем периоду. Неке премије да човек плати и да буде сигуран није много како би мирније спавао и како не би имао оваквих стресних ситуација", закључио је Сушић.

Цело гостовање Јована Сушића у Јутарњем програму можете погледати у видеу на почетку текста.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије